Tablet PC vs. netbook vs. notebook/laptop

“Părintele, sătul de cicăleala copilului, merge la un magazin IT să-i cumpere acestuia un laptop. Discuţie între acesta şi vânzător:

Părinte: – Aş dori să cumpăr un laptop…(cu speranţa că a fost suficient de precis în exprimare).

Vânzător: – Doriţi un model anume sau aveţi nişte specificaţii minime pe care trebuie să le îndeplinească?

Părinte: – Nu. (la ambele întrebări).

Vânzător: – La ce veţi folosi laptop-ul?

Părinte: – E pentru ăsta micu’. Să intre cu el pe internet, să vorbească cu prietenii, se mai uită la un film, îşi face temele pe el…

Vânzător: – Aha, deci vreţi un notebook deşi s-ar descurca şi cu un netbook. Sau poate vreţi un tablet PC? Avem unul bun la ofertă.

Părinte: !…? (ceaţa s-a îngroşat brusc, devenind o pâclă deasă).”

Haide să încercăm să facem puţină lumină în acest haţiş plin de specii şi subspecii de calculatoare şi să învăţăm să facem uşor distincţie între ele.Din capul locului fac precizarea că aceste definiţii nu sunt dăltuite în piatră, deoarece vor exista tot timpul produse care îndeplinesc simultan condiţiile mai multor segmente de calculatoare (de exemplu, ultimele modele de netbook sunt greu de diferenţiat faţă de un subnotebook). Deci graniţele nu sunt trasate cu rigiditate, unele modele de top dintr-un segment putând fi uşor confundate cu un model de bază din categoria următoare.

Tablet PC – este un calculator portabil al cărui ecran (de regulă cu o diagonală de 12 inchi) îndeplineşte o funcţie dublă: cea de afişare a informaţiei şi interfaţă de manipulare a calculatorului (de obicei prin intermediul unui stylus» sau cu degetele). Primul tablet a fost lansat în 2001 de către (Apple, atenţie!) Microsoft şi rula Windows XP Tablet PC Edition.

Deoarece există mai multe modele constructive de tablet-uri s-a încercat o clasificare a acestora după cum urmează:

a) tip broşură – arată ca o cărticică cu ecrane pe ambele pagini, care se închide ca o carte.  Acestea sunt folosite pe post de agende electronice, gadget-uri pentru navigat pe internet, vizionare filme sau TV, ascultare muzică ori citit cărţi digitale. Sunt echipate cu un stylus pentru introducere text şi sunt capabile să recunoască scrisul de mână.

b) tip placă – adică format coală de hârtie A4, având diagonala ecranului între 8-14 inchi. Sunt folosite în medicină, educaţie şi în mediile unde sunt necesare dispozitive cu durată lungă de viaţă care să reziste şocurilor/vibraţiilor şi umidităţii. Tocmai de aceea nu au piese interne în mişcare. De asemenea, nu sunt echipate cu o tastatură fizică.

c) tip decapotabil – sau convertibil, pentru că lumea este obişnuită să audă acest cuvânt referindu-se la un autoturism. Acest tip este format dintr-un şasiu (pe care este montată şi tastatura) iar ecranul este ataşat acestuia printr-o balama care permite rotirea ecranului cu 180 grade sau plierea acestuia peste tastatură. Această articulaţie transformă tablet PC-ul într-un mini-laptop uşor de folosit dar în acelaşi timp este şi punctul slab al ansamblului (în timp se uzează devenind inutilizabil). Noile modele încearcă să înlocuiască articulaţia cu un mecanism culisant pentru a-i mări durata de viaţă. Deşi sunt cele mai scumpe tablet-uri, acest lucru nu le-a împiedicat să devină şi cele mai populare din branşa lor.

d) tip hibrid – un tablet compus dintr-o tastatură detaşabilă care se poate roti în jurul ecranului. Deci o combinaţie dintre tipurile constructive “b)” şi “c)“, cu menţiunea că platforma hardware este montată în spatele ecranului şi nu sub tastatură ca în cazul tipului decapotabil.

Bineînţeles că de-a lungul timpului au apărut mai multe design-uri dar nici unul nu a reuşit să acapareze o cotă de piaţă suficient de mare încât să merite amintit aici. Deşi conceptul Lenovo IdeaPad U1 şi-a câştigat dreptul de a fi menţionat. Acesta reprezintă practic două calculatoare combinate într-un singur ansamblu. Două procesoare, două sisteme de operare. Ecranul acestuia de 11,6 inchi (care suportă multi-touch), se poate detaşa de şasiu graţie unui sistem cu clipsuri.  În modul detaşat, ecranul este un tablet PC tip placă care rulează o versiune de Linux pe un procesor Qualcomm Snapdragon de 1 Ghz şi 16 GB spaţiu de stocare, iar când este ataşat carcasei de laptop rulează Windows 7 Home Premium pe un Intel Core 2 Duo şi 128 GB memorie SSD. Scula va costa 999 dolari SUA iar lansarea acesteia este estimată pentru luna iunie 2010.

Laptop sau notebook – este un calculator mobil suficient de mic şi uşor încât să poată fi ţinut în poală. În engleză “lap” înseamnă “poală” iar “top” = “vârf/deasupra”. Deci un computer pe care-l poţi ţine în poală. Notebook nu este altceva decât alt nume dat acestui tip de calculatoare. Deşi considerate cândva apanajul celor bogaţi sau militarilor, în prezent numărul acestora l-a depăşit pe cel al calculatoarelor desktop tradiţionale. Pentru că oamenii sunt preponderent mobili şi vor să se bucure de avantajele unui calculator când se află în mişcare. Încercând să definesc laptop-urile cu un singur cuvânt aş risca să spun doar atât: portabilitate.

Trec rapid în revistă categoriile principale de laptop-uri, precizând că principalele criterii după care sunt clasificate notebook-urile sunt diagonala ecranului şi performanţa de care sunt capabile comparativ un un calculator tip desktop.

a) desktop replacement - după cum le spune şi numele, sunt notebook-uri cu diagonala ecranului de 15 -17 inchi (sau chiar mai mare!) care sunt capabile de performanţe asemănătoare cu cea a PC-urilor. Pretabile pentru jocuri video şi aplicaţii mari consumatoare de resurse (editare foto/video, proiectare CAD), au o greutate mai mare decât laptop-urile obişnuite şi sunt deficitare la capitolul durată de funcţionare departe de priza de curent. Deseori sunt caracterizate ca fiind mai degrabă “cărabile” decât “portabile”.

b) standard laptop – cel mai reuşit echilibru între performanţă şi portabilitate, cu ecrane cuprinse între 13 – 15 inchi.

c) subnotebook - este pus un accent deosebit pe portabilitate, în detrimentul performanţei. Ecranele sunt de 12 inchi sau chiar mai mici, în timp ce oferă toate posibilităţile de conectare la internet (wireless, modem, placă reţea). De fapt, se spune că această subcategorie de laptop-uri a dat naştere actualei specii de netbook-uri.

Netbook – numite şi mini-laptop-uri sau calculatoare ultraportabile, sunt caracterizate ca fiind nişte laptopuri mici, uşoare, ieftine şi construite în principal pentru navigarea pe internet şi accesarea de aplicaţii web-based. Fac precizarea că volumul mic şi greutatea redusă se obţin prin renunţarea la unitatea optică (CD/DVD ROM), precum şi prin scăderea unui număr de porturi (USB, serial, paralel etc.).

Primul netbook adevărat este Asus eeePC 700 lansat spre sfârşitul lui 2007 care a fost urmat de atunci de vreo câteva zeci de modele produse atât de Asus, dar şi de către concurenţă. Ecranul unui netbook variază între 5 şi 12 inchi (cele mai multe modele au 9-10 inchi) cu menţiunea că modele superioare nu pot fi uşor diferenţiate de subnotebook-uri, după cum am mai spus deja în acest articol. Fenomenul ăsta de creştere în dimensiuni şi performanţă a unui model dintr-o clasă inferioară până când se confundă cu un model mai vechi dintr-o clasă superioară este similar cu cel întâlnit în industria auto (noile modele de Opel Corsa sunt la fel de mari ca vechile modele de Opel Astra, de exemplu).

În încheiere, sper că minutele pierdute citind rândurile de mai sus să vă fie de un real folos măcar pentru evitarea unei situaţii penibile într-un magazin IT dacă nu la alegerea corectă a următorului calculator portabil.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

unealtă de scris sub forma unei mini-baghete din material plastic sau metal având la vârf o bobiţă din plastic, folosită pentru interacţiunea cu ecranele tactile rezistivePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Ce să aleg?Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Dan spune:

  Foarte buna prezentarea si la obiect. Felicitari pentru articol. Daca-mi permiti o sugestie, personal as opta pentru o alta tema pt blog, sincer asta e nervanta si greu de citit/navigat …

 2. Bursucul spune:

  Salutare,
  Deşi nu este articolul meu îţi răspund eu, deoarece ai făcut o sugestie care priveşte site-ul în general. Personal nici eu nu am fost şi nu sunt încă foarte încântat de tema asta, dar ceilalţi 3 co-autori (Porumbelul, Coţofana şi Şopârla) o adoră, aşa că nu mi-a rămas altceva de făcut decât să mă supun voinţei majorităţii. Argumentele mele sunt oarecum similare cu cele invocate de tine, dar ceilalţi au replicat că este o temă care are multe în legătură cu IT-ul (intrarea pe site şi navigarea prin acesta seamănă cu o sesiune pe un PC cu Windows, cu buton de Start unde ai acces la panoul de control al paginii plus căutare în site, categoriile şi ora dispuse în partea inferioară a paginii etc). Poate dacă se va înmulţi numărul reclamaţiilor voi reuşi să-i conving că o schimbare în acest sens este necesară.
  Mersi pentru comentariu şi mai ales pentru sugestie.

 3. alina spune:

  Si eu sunt de acord cu Dan, articolele sunt super ca si informatie, formulare, stil, linkuri cu trimitele catre alte articole… dar site-ul e greu de citit. Nu datorita asezarii elementelor, ci datorita designului. Nu e clean, sunt prea multe fonturi (si variante ale aceluiasi font), elementele cheie nu sunt evidentiate cu nimic, nu exista o delimitare clara intre elemente si din cauza asta totul pare dezordonat (desi asezarea elementelor e ok). Ah, si nu in ultimul rand…nu arata profi, nu are niciun element care sa sugereze despre ce este vorba in site (stiri IT etc), iar logo-ul e urat rau si total nepotrivit fontul ala…si mai e si bevel!

  Ar fi pacat sa ramana asa..Continutul asta merita mai mult de atat :)

  • Coțofana spune:

   Dragă Alina,
   Dan se referea la vechea temă a blogului care era, ce-i drept, controversată.
   Actuala temă a fost aprobată în unanimitate de către autorii blogului și, în afară de logo, nu cred că va suferi modificări radicale în viitorul previzibil. Fiind creată pentru monitoare cu lățimea ecranului de minim 1280 în loc de 1024 cum încă sunt majoritatea temelor, poate da senzația de site “aglomerat”. Însă blogurile pe teme de IT/Tech, sunt în general mai “înghesuite” decât alte tipuri de bloguri.

 4. alina spune:

  Imi mentin parerea..si repet, nu asezarea e de vina, totul e f bine asezat si nu e aglomerat, nici latimea nu e de vina. E dezordine pt ca fonturile sunt aiurea si pentru ca nimic nu e delimitat si nici evidentiat in functie de importanta. Nu trebuie modificari radicale pentru a arata curat si profi.

  “Însă blogurile pe teme de IT/Tech, sunt în general mai “înghesuite” decât alte tipuri de bloguri.” —-> nu asa se pune problema, daca si altii arata “inghesuiti” sa fie o scuza sa aratam si noi asa…

  • Coțofana spune:

   Asta ai spus și în primul comentariu, era mai util dacă ai fi dat un exemplu sau ai fi venit cu o idee concretă. Ziceai ceva de “prea multe fonturi”. În toate secțiunile (cu excepția textului integral al articolelor) este folosit fontul Arial (după cum raportează, de exemplu extensia Font Finder din Firefox la “Font being rendered”). Probabil te refereai la dimensiunea fontului, sau?

   Iar cu ideea de “înghesuit”, nu era vorba de a căuta o scuză că și “la alții e la fel”. Am vrut să spun că și la noi, la fel ca la alte bloguri IT, este o densitate mare de informație pe prima pagină, fără ca ăsta să fie un aspect negativ.

 5. alina spune:

  In primul comentariu am spus ca sunt prea multe fonturi/prea multe variante ale aceluiasi font. Nu sunt doar doua fonturi folosite, anunturile google sunt cu verdana.

  Sunt multe amanunte, de ex mi se pare mult prea mare un font de 12pt pentru comentarii. Pentru continut un singur font e suficient pentru ca site-ul sa fie unitar, ordonat si curat. Cel mult un al doilea font folosit la titluri.

  “era mai util dacă ai fi dat un exemplu sau ai fi venit cu o idee concretă” –> am dat un exemplu cu fonturile. Ideea concreta n-as sti s-o expun decat in photoshop/illustrator.. :) . Asa nu pot sa spun decat ca tema actuala nu are niciun pic de personalitate, nu scoate cu nimic it4fans din multime, e generica, nu are niciun element specific IT-ului (nici macar logo-ul), cautarea si navigatia nu sunt bine evidentiate.

  • Coțofana spune:

   Google nu încurajează alegerea pentru bannere a unui stil care să le facă asemănătoare cu restul site-ului, din cauza asta fonturile din AdSense au rămas la default – credeam că vrei să spui că ar fi prea multe font family-uri diferite în conținutul propriu-zis al site-ului (exclusiv AdSense).

   Iar cu privire la font size, chestiunea este deschisă și vor mai avea loc modificări. La fel și logo-ul, după cum am spus deja.
   Sperăm să ieșim în evidență nu atât printr-un design inovator cât mai ales prin conținutul de foarte bună calitate.

   Îți mulțumim pentru observații.

 6. alina spune:

  Ok, nu insist aiurea, dar adaug ca anunturile google din stanga au verdana iar cele din header arial.

  Sperăm să ieșim în evidență nu atât printr-un design inovator cât mai ales prin conținutul de foarte bună calitate. –> Eu n-am spus neaparat design inovator, cat unul profi. Designul atragator si continutul de calitate nu trebuie sa se excluda reciproc. :)


Pingbacks

 1. [...] cloud-computing ce va oferi posibilitatea utilizatorilor de gadgeturi cu Android (smartphone-uri, tablet-PC-uri sau netbook-uri) să asculte live conținut audio pe baza unui abonament sau a unei cotizații (probabil că și [...]

 2. [...] ce am scris despre diferenţele dintre tablet PC, netbook şi laptop iată că a sosit şi ziua în care vreau să subliniez deosebirile dintre laptop (sau notebook) [...]

 3. [...] două calculatoare fiind vândute în fiecare secundă. Același manager este de părere că piața tabletelor PC are un potențial de aproximativ 40 de miliarde dolari peste doar câțiva [...]

 4. [...] către celelalte nume relevante de pe piața dispozitivelor mobile (atât smartphone-uri cât și tablet PC-uri), deschiderea lui Microsoft App Store pentru Windows 8 ar fi o premieră pe piața [...]

 5. [...] saltul ăsta de performanță în viața de zi cu zi? O analogie pe înțelesul tutorur ar fi că tabletele PC și smartphoneurile vor putea descărca un film la rezoluție Full HD în doar câteva [...]

 6. [...] și durabile, calități care le recomandă pentru segmentul „business”. Dacă vrei un notebook cu un design care să-ți taie respirația sau cu un stil fantezist uită de ThinkPad, pentru că [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.