Ce va face Oracle cu produsele preluate de la Sun?

Chiar dacă în ultimele zile isteria stârnită de lansarea iPad-ului lui Apple a acoperit orice altă manifestare din IT, Oracle şi-a anunţat acum două zile intenţiile legate de produsele companiei Sun Microsystems, proaspăt achiziţionată. E vorba în principal despre două produse open source care se bucură de o mare popularitate:  MySQL» şi OpenOffice.org» .

OpenOffice.org a evoluat din suita StarOffice a companiei StarDivision cumpărate de Sun în 1999 iar MySQL a intrat în ograda lui Sun mult mai recent, la începutul lui 2008, în urma preluării de către Sun a companiei suedeze MySQL AB.

Încă de când au apărut primele zvonuri legate de intenţiile Oracle de a achiziţiona Sun Microsystems s-au ridicat voci îngrijorate mai ales pentru soarta lui MySQL, un produs care a evoluat frumos de-a lungul anilor şi a devenit astfel foarte iubit de programatori, cu atât mai mult cu cât era şi gratuit. Perspectiva de a fi înghiţit de Oracle echivala pentru mulţi cu o moarte sigură a bietului MySQL: ce interes ar fi avut gigantul Oracle, care câştigă bani grei vânzând servere de baze de date comerciale, să susţină un produs concurent gratuit?

Iar OpenOffice.org s-a dovedit o alternativă viabilă la Microsoft Office, atingând anul trecut pragul de 100 milioane downloaduri.

Să vedem acum ce intenții a anunțat Oracle privitor la produsele Sun, acum că au primit undă verde de la Comisia Europeană și au finalizat preluarea companiei.

Serverul de baze de date MySQL, în legătură cu care au existat cele mai multe îngrijorări, pare a fi în siguranță. De fapt o condiție impusă companiei Oracle de Comisia Europeană pentru a valida tranzacția a fost ca Oracle să-și ia angajamentul că va continua să dezvolte MySQL și că va avea grijă ca ramura gratuită a acestuia (MySQL Community Edition) să se dezvolte în paralel cu cea comercială (MySQL Enterprise Edition). Mai mult, există indicii că MySQL o va duce chiar mai bine sub oblăduirea Oracle decât a dus-o sub Sun pentru că se vor investi mai mulți bani în dezvoltarea sa iar Oracle își va folosi şi background-ul propriu în baze de date (că doar nu lucrează de ieri, de azi în branșă) în scopul de a face din MySQL un competitor serios pentru Microsoft SQL Server. Nu sunt motive serioase să ne îndoim de faptul că Oracle se va ține de cuvânt, mai ales că MySQL se adresează unei piețe în mare măsură diferite față de produsele lui Oracle și în plus, la o adică, există deja mai multe ramuri independente desprinse din MySQL care pot duce mai departe ștafeta ca server open source de baze de date.

Suita OpenOffice.org va fi dezvoltată în continuare de o divizie distinctă și există intenții de a intra și în cloud computing, în sensul că va fi creată o suită de aplicații web pentru birotică, la concurență cu Google Docs și cu Microsoft Office Live respectiv Microsoft Live Skydrive (vezi și articolul de aici). Sponsorizarea lui OpenOffice.org este floare la ureche pentru Oracle în schimb va fi un ghimpe în coasta lui Microsoft, ceea ce pe cei de la Oracle nu poate decât să-i ungă la suflet.

Dar moștenirea principală pe care Oracle o primește de la Sun este Java, acel limbaj independent de platformă care s-a impus puternic în lumea programării ajungând limbajul numărul unu în lume ca popularitate – rămâne să vedem cum va evolua Java de acum încolo.

Angajamentul lui Oracle de a continua să dezvolte proiectele open source pe care le preia de la Sun rămâne o provocare pentru gigantul bazelor de date, companie care nu are o tradiție în open source și nici în cloud computing. Marea majoritate a analiștilor sunt, însă, optimiști – achiziția lui Sun are toate șansele să fie de bun augur pentru produsele preluate.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

un server de baze de date utilizat pe scară largă în toată lumea în special pentru aplicaţii webPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
cunoscuta suită de aplicaţii pentru birotică care s-a impus ca o alternativă gratuită la celebrul Microsoft OfficePowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.