Noutăţi pe scurt: 31.01.2010

Nokia anunţă profit 882 milioane Euro în ultimul trimestru din 2009. Cu 12% mai bine decât în aceeşi perioadă din 2008. Nu-i rău deloc pentru un an de criză. Deşi trebuie să recunosc că lansarea modelelor cu ecran tactil 5800, N97, N900 are un cuvânt greu de spus în obţinerea acestor rezultate. Cu aceeaşi ocazie Nokia s-a lăudat că este de departe cel mai mare producător de telefoane mobile, deşi cota de piaţă îi scade constant de ceva ani buni. Oricum, afirmaţia asta nu i-a picat prea bine lui Steve Jobs…

Fennec (Firefox) pentru Android se va lansa în Februarie? Va fi doar o versiune beta (aparent, o versiune 1.0 rulează deja pe Nokia N900). Oricum Firefox este în urmă rău de tot la capitolul navigatoare mobile. Oare vor lansa şi o versiune pentru iPhone sau iPad?

Twitter dezvoltă o tehnologie care va face imposibilă cenzurarea ciripiturilor. Urmare a cenzurii impuse de Irak şi China utilizatorilor care ciripeau pe Twitter, Evan Williams co-fondator al companiei şi CEO al acesteia, a anunţat că lucrează la dezvoltarea unor proceduri care nu vor mai permite guvernelor să blocheze anumiţi utilizatori. Vorbim aici de chintesenţa Twitter-ului: să ciripeşti liber, fără să-ţi fie teamă că vei auzi zdrăngănit de cătuşe. Tot legat de Twitter, au lansat de câteva zile Twitter Local Trends, dar pe o arie restrânsă deocamdată (România e de departe pe dinafară) – ideea este să se poată vedea care sunt subiectele trendy în diverse zone geografice.

iPhone OS 3.2 va “şti” să facă apeluri video, descărcare de fişiere şi un psedo-multitasking? Multă lume spera că Apple va lansa în 27.01.2010 printre altele şi următorul iPhone sau măcar următoare versiune a sistemlui de operare pentru acesta. Dar Steve Jobs s-a limitat doar la prea-mult-discutatul iPad. Deşi Apple nu recunoaşte nimic oficial, este aproape sigur acum că iPhone OS 3.2 (cel actual este 3.1) va fi capabil să gestioneze apeluri video cât şi descărcări de fişiere prin intermediul browser-ului. Speranţa unui simulacru de multitasking vine din indiciul că apelurile video vor putea fi afişate atât full screen cât şi într-o fereastră micşorată – de unde şi concluzia că utilizatorul va putea rula şi alte programe în timpul unui astfel de apel. Cam slabă speranţă.

Microsoft încheie anul 2009 cu un profit de 6,66 miliarde dolari. Noroc cu virgula dintre cei 3 de 6, că iar se apucau unii de făcut poante diabolice pe seama bietului colos din Redmond. Cifra aia e valabilă pentru ultimul trimestru al anului trecut şi se datorează în principal vânzării a peste 60 de milioane licenţe pentru Windows 7. Lucru care-l face pe Windows 7 sistemul de operare cu cele mai rapide vânzări din istorie. Altă veste bună dinspre Microsoft este că Windows 8 se va lansa prin vara anului viitor în loc de 2012 cum era programat. Păcat că WinMo 7 vine abia prin toamnă.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.