Noutăţi pe scurt: 27.01.2010

Apple încheie anul 2009 pe plus. Ba chiar un plus istoric, cu o cifră de afaceri pe trimestrul IV 2009 de 15,69 miliarde dolari SUA din care profit net 3,38 miliarde faţă de aceeaşi perioadă în 2008  (11,88 miliarde, respectiv 2,26 miliarde profit). Principalul “vinovat” pentru aceste cifre este iPhone (vândut într-un număr de 8,7 milioane exemplare – exact dublu faţă de ultimele 3 luni ale lui 2008), urmat de calculatoarele Macintosh care s-au vândut cu 33% mai mult decât în perioada similară, în timp ce vânzările iPod au scăzut cu 8 procente. Tot o premieră este şi faptul că, pentru prima oară de la înfiinţare, vânzările internaţionale au depăşit jumătate din suma totală de vânzări. Compania prevede că cifra de afaceri pentru primul trimestru al anului curent va fi undeva între 11 şi 11,4 miliarde dolari SUA, prognoză care-l face cel mai bun trimestru fără sărbători din istoria Apple. Lucru perfect realizabil, dacă ne gândim la zvonitele bunătăţi pe care le va lansa Apple mai pe seară.

HTC HD2 primeşte o baterie mai mare şi kickstand – primul smartphone care a reuşit cel puţin să egaleze performanţele lui iPhone (deşi cu ajutorul unei platforme hardware net superioare), poate fi echipat cu o baterie despre care se spune că are performanţe duble faţă de cea originală. Partea proastă este că grosimea “gigantului” (de doar 11mm) mai câştigă câţiva milimetri. Oricum, 9 ore de playback video continuu pe un ecran de 4,3 inchi şi cu un procesor de 1Gz care trebuie hrănit, este o performanţă respectabilă. Bateria poate fi pre-comandată de la adresa fClove UK, pentru suma de 60 de Euro. Şi pentru a mai îndulci puţin dezamăgirea provocată de îngrăşarea smartphone-ului, capacul noii baterii are un kickstand» .

Google Voice îşi face loc pe iPhone (prin intermediul browser-ului)- După scandalul iscat vara trecută în jurul respingerii de către Apple a lui Google Voice (despre care am scris şi eu aici). Google face o mutare care-i dă şah (şi aproape mat) lui Apple, lansând aplicaţia sub forma unei aplicaţii web, accesabile la adresa: http://m.google.com/voice. Noul site arată utilizatorilor inbox-ul cu apelurile telefonice transcrise, care pot fi auzite direct din browser-ul web. În acelaşi mod se pot expedia SMS-uri sau chiar efectua apeluri telefonice. Aplicaţia efectuează un apel local de la telefonul utilizatorului la Google Voice, care rutează apoi apelul prin propriile linii telefonice. Persoana apelată vede numărul de Google Voice, în loc de numărul operatorului GSM (AT&T pentru iPhone în SUA). Toată şmecheria e construită pe simpaticul limbaj HTML5, fiind foarte rapidă şi aproape identică cu aplicaţia respinsă de Apple vara trecută (cu excepţia faptului că nu se pot accesa contactele salvate local în agenda iPhone-ului). Mă uimeşte ingeniozitatea la care a recurs Google pentru a da acces celor cu iPhone serviciului lor de voce, făcându-i pe cei de la Apple să pară uşor idioţi. Şi cireaşa de pe tort e că nici nu pot face nimic să-i împiedice pe posesorii de iPhone să acceseze un site. Vor lua şi alţi dezvoltatori de programe pentru Cupertino această cale? (mă refer la cei care nu sunt în graţiile lui Steve Jobs).

Avatar este filmul cu cele mai multe încasări din istorie, detronându-l recent pe Titanic, ceea ce nu înseamnă altceva decât că 3D-ul este aici pentru a rămâne!

Problemele de recepţie 3G ale lui Nexus One vor fi rezolvate săptămâna viitoare – deşi Google a dat vina iniţial pe acoperirea slabă a operatorului T-Mobile, a recunoscut recent că are în lucru un patch software care va fi disponibil marelui public undeva săptămâna viitoare. Patch-ul va rezolva (se speră) simptomele lipsei de semnal 3G în zone în care alte telefoane mobile receptionau acest semnal.

Disputa patentelor Nokia-Apple: 1-0. Una caldă, alta rece pentru Steve Jobs. ITC a început investigaţia împotriva lui Apple în plângerea depusă de Nokia pentru vreo 10 patente, deşi Apple a contra-mutat cu o plângere similară împotriva Nokia. Aşa e în viaţă, nu le poţi avea pe toate non-stop doar calde.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

un picioruş retractabil care permite aşezarea aparatului pe o suprafaţă plană în acelaşi mod ca şi o ramă foto, asigurând o poziţie comodă pentru vizionarea unor filme sau fotografiiPowered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.