Mozilla Firefox 3.6 versus Google Chrome 4

Cu puţin timp după ce Mozilla a anunţat lansarea versiunii 3.6 a popularului Firefox, cei de la Google nu s-au lăsat mai prejos şi au dat replica cu Chrome 4 pentru Windows.

Trebuie să vorbesc aici despre procedura internă Google de numerotare a versiunilor lui Chrome. Dacă am folosit ani de zile alte programe, înainte ca versiunea 1.0 să vadă lumina zile (de ex. VLC Player sau chiar GMail), nu la fel s-a întâmplat în cazul lui Chrome. Născut din părinţi campioni (chiar după divorţul lui Google de Mozilla), şi având în ADN genele lui Firefox, Chrome a crescut într-un an cât alţii în zece. Eu nu contest rapiditatea cu care acest navigator s-a maturizat de când a fost lansat, dar parcă ultima versiune pe care eu o aveam instalată era ceva de genul 3.0.197.1 (3345). A lansat Firefox versiunea 3.6, lansează şi Google noul Chrome direct versiunea 4, doar să fie bine. Nu-mi rămâne decât să trag concluzia că principalul competitor pe piaţa navigatoarelor web în viziunea lui Google este Firefox (pe Opera oricum l-a depăşit de ceva vreme pe segmentul desktop).Nu sunt atât de naiv încât să nu cunosc faptul că, pentru ca unui program să i se poată schimba prima cifră din numărul versiunii, trebuie să primească ceva mai mult decât o mână de patch-uri sau extensii. Şi adevărul e că noul Chrome îşi justifică pe deplin schimbarea majoră de versiune, deşi nu la fel gândesc în cazul trecerii de la Chrome 1 la Chrome 2, de exemplu.

Pe lângă faptul că ultima versiune de Chrome este mai rapidă cu 40% decât cea anterioară (spre deosebire de Firefox care e doar cu 15% mai rapid decât versiunea 3.5), aceasta “a învăţat” acum să sincronizeze site-urile favorite (bookmark-urile) cu Google Bookmarks. Lucru foarte util pentru cazul (tot mai des întâlnit în ultima perioadă), când navigăm pe internet de pe mai multe calculatoare (de acasă, cu un laptop, de la serviciu, cu smartphone-ul, de la un prieten etc.) şi vrem să avem acces de oriunde la site-urile pe care le vizităm mai des. Această facilitate a lui Chrome este nativă (built in), spre deosebire de Firefox unde trebuie să instalăm o extensie (ca Xmarks) pentru a ne putea bucura de acest avantaj.

Subliniez faptul că plusul de viteză câştigat recent îl ţine pe Chrome la vârful competiţiei, luptându-se pentru podiumul browser-elor fâşneţe cu Opera şi Safari-ul de la Apple. Dar viteza nu este totul la un browser, factori mult mai importanţi în viziunea multora fiind stabilitatea sau securitatea acestuia. Şi aici Chrome este vârf de lance cu principul alocării unui proces separat pentru fiecare tab, astfel că în cazul în care un tab se blochează şi rămâne “agăţat”, nu trebuie să reporneşti tot navigatorul, ci doar acel tab. Lucru mai mult decât util mai ales în cazul în care eşti un utilizator care doar pentru încălzire deschide vreo 10 tab-uri: în unul poţi avea deschis mailul, în altul o sesiune de e-banking, poate asculţi muzică în altul etc…. Nu e prea convenabil să trebuiască să reporneşti toate aceste sesiuni din cauza unui tab care s-a blocat. Iar în privinţa securităţii nu vreau să intru în detalii prea mult, dar vreau să amintesc aici că Google se apropie de lansarea oficială a unui întreg sistem de operare, Google Chrome OS, bazat pe principiile navigatorului Chrome.

A doua mare noutate a lui Chrome o reprezintă extensiile. Pentru cei nefamiliarizaţi cu termenul, le recomand să citească aici, unde am detaliat puţin subiectul browser-elor/navigatoarelor web, extensii, widget-uri. Şi aici Google face un mare pas înainte şi ne oferă momentan 1500 de extensii (număr relativ mic faţă de cele peste 6000 oferite de Firefox) dar este un început promiţător. Gesturi cu mouse-ul, RSS, Amazon, Ebay, vremea, SEO, GWave, GMail, GVoice, adblocker, IETab, sesiuni multiple, aproape tot ce-ţi poate trece prin cap, doar trebuie să cauţi şi vei găsi. O bilă albă faţă de Firefox este că nu mai trebuie să reporneşti navigatorul ori de câte ori ai instalat/dezinstalat sau actualizat vreo extensie.

Mă simt dator să amintesc aici despre mult-discutata problemă a invadării spaţiului intim de către Google cu serviciile acestuia. Am auzit/citit voci care au o părere critică despre Chrome în sensul că raportează “acasă” tot ceea ce faci pe web prin intermediul lui. Ba chiar există versiuni de browsere bazate pe codul sursă al lui Chrome care se laudă că au fost curăţate de acele secvenţe de cod care culegeau date despre obiceiurile cibernetice ale utilizatorului (un astfel de exemplu este Iron SRWare). Îmi amintesc acum că o discuţie similară (poate chiar mai înflăcărată) a avut loc odată cu lansarea serviciului AdSense pentru Gmail: puriştii au sărit în sus că Google ne citeşte conţinutul mailurilor pentru a ne putea afişa reclame cât mai apropiate de contextul acestora (nu degeaba adWords şi asSense sunt definite ca fiind programe de publicitate “contextuală“). Pe de altă parte, utilizatorul de rând este suficient de leneş încât să vrea ca Google să-i ghicească gândurile, să ştie ce anume exact doreşte să cumpere, să caute, ori să citească. Lucrul care nu este posibil de înfăptuit telepatic în acest moment nici măcar de către marele Google. Oricum, gheaţa este foarte subţire în această privinţă.

Bineînţeles că ambele navigatoare au inclusă capacitatea de randare a paginilor scrise în HTML 5, precum şi actualizare automată a unor plugin-uri mai folosite de la Adobe (Flash sau Reader).

Eu folosesc Chrome-ul lui Google de aproape 1 an de zile şi mă declar mai mult decât mulţumit, deşi lucrurile nu au fost totdeauna numai lapte şi miere: am mai avut parte de blocarea întregului browser (deşi tot mai rar în ultima perioadă) ori de site-uri care se încărcau aiurea sau incomplet. Sau că ultima versiune consumă cu aproximativ 100 MB RAM mai mult decât Firefox în situaţia deschiderii unui număr de 10 siteuri “grele” (cu multe filmuleţe, scripturi etc.) Dar ca fost fan înrăit Opera (n-am fost niciodată foarte impresionat de Firefox), nu-mi pare rău că am făcut trecerea la Chrome, deşi chiar şi acum sunt zile în care folosesc simultan vreo 3-4 navigatoare (Chrome, Firefox, Opera sau IE8). Iar odată cu adăugarea extensiilor şi a sincronizării bookmark-urilor în meniu, Chrome va deveni dintr-o dată foarte atrăgător pentru mulţi fani Firefox. Şi nu numai.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeCe să aleg?Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Cali Vita spune:

  Eu am o nelamurire legata de google, de ce nu a convertit diversele tootluri pentru mozila sa mearga si in chrome, de exmeplu mie bara google nu imi merge pe chrome, mi se pare o idiotenie

 2. Raoul spune:

  Iti recomand Firefox 4.0 Beta 7 o sa ramai complet impresionat ;) ! Astept un review .


Trackbacks

 1. bagamare.ro spune:

  Mozilla Firefox 3.6 versus Google Chrome 4 | IT4Fans – te ajută să te miști în IT!…

  Cu puţin timp după ce Mozilla a anunţat lansarea versiunii 3.6 a popularului Firefox, cei de la Google nu s-au lăsat mai prejos şi au dat replica cu Chrome 4 pentru Windows. Trebuie să vorbesc aici despre procedura internă Google de numerotare a versiu…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.