HTML5 bate la uşă

Limbajul HTML (HyperText Markup Language), cel care defineşte structura de bază a oricărei pagini web din oceanul WWW prin care navigăm zilnic cu toţii, se apropie cu paşi repezi de o nouă reîncarnare botezată HTML5 (versiunea 5 a limbajului).

Limbajul HTML a fost creat în urmă cu aproape 20 de ani, fiind gândit la vremea respectivă să susţină un World-Wide Web care nu era mai mult decât o colecţie de pagini răspândite prin toată lumea conţinând text, fotografii şi hyperlink-uri care duc către alte pagini. Paginile, însă, erau statice, nu interactive ca în zilele noastre.»

Cam ăsta era Web-ul pe atunci. Gândindu-ne acum la dinamismul Web-ului contemporan, cu toată bogăţia lui de modalităţi de reprezentare a informaţiei în forme puternic interactive (filmele, aplicaţiile rulate în browser, hărţile interactive fiind deja ceva obişnuit), nu e greu să ne dăm seama de progresul imens care s-a făcut de atunci şi până-n zilele noastre.

Problema cea mare este că bătrânul limbaj HTML, coloana vertebrală a Web-ului, nu a reuşit să ţină pasul cu toată această varietate de manifestare a informaţiei în forme atât de dinamice. Dar oamenii nu au avut răbdare să aştepte evoluţia HTML-ului. Lumea noastră contemporană mereu mai plină de mişcare avea nevoie urgentă de o doză din ce în ce mai mare de dinamism în paginile Web iar soluţii s-au găsit, chiar fără ajutorul HTML-ului. A apărut Javascript, au apărut tot felul de plugin-uri, a apărut celebrul Flash player, creat iniţial de Macromedia, cumpărată în 2005 de gigantul Adobe. Toate astea au fost extensii puse peste HTML-ul cel prăfuit ca să putem beneficia de pagini Web realizate la nivelul cerinţelor contemporane.

Acum, în 2010, situaţia este pe cale să se schimbe. Versiunea 5 a limbajului HTML permite ca implementarea unor concepte mai noi ale Webului să fie mutată din diversele extensii despre care vorbeam mai devreme chiar în implementarea nativă a limbajului, simplificând extrem de mult peisajul existent în spatele paginilor web şi crescând în acelaşi timp performanţa.

Cât mai avem de aşteptat până să ne putem bucura de HTML5? Se estimează că noua versiune va ajunge să fie recomandată de World Wide Web Consortium (W3C) abia spre finalul lui 2010. Cu toate astea, HTML5 există deja implementat în diverse faze în majoritatea navigatoarelor contemporane, cum ar fi Google Chrome, Firefox şi Opera, codaş fiind Internet Explorer-ul lui Microsoft»

Printre multe alte noi facilităţi, în HTML5 există suport pentru SVG (Scalable Vector Graphics)» şi se pot rula filme nativ, fără ajutorul Flash Playerului, iar de câteva zile YouTube şi Vimeo chiar au lansat în mod experimental posibilitatea ca filmele să fie văzute folosind noile facilităţi ale HTML5, dar cu unele limitări (de exemplu nu se pot vedea în full-screen). Poţi încerca şi tu dintr-un browser care ştie să facă treaba asta (ex. o versiune recentă Google Chrome) să vezi filme cu HTML5 accesând http://www.youtube.com/html5, după care faci click pe link-ul Join the HTML5 Beta şi dai o căutare de film. Sau în Vimeo ai sub film în dreapta un link numit Switch to HTML5 player (dacă nu vezi linkul înseamnă că din browserul tău nu se pot vedea filme folosind HTML5).

HTML5 se află în dezvoltare de un deceniu dar zilele când el va fi complet suportat de navigatoarele uzuale de pe piaţă se apropie (Google pune şi el umărul) şi atunci munca dezvoltatorilor va fi mult uşurată iar Web-ul va respira un binemeritat aer proaspăt.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Având în faţă o pagină WWW, nu puteai interacţiona cu ea în prea multe feluri. O citeai, făceai scroll în sus şi în jos şi mai dădeai câte un click pe vreun hyperlink ajungând astfel pe o nouă pagină. Culmea dinamismului în WWW era când completai un formular şi apăsai butonul “Submit”. Atunci se executa un program pe server (care primea datele de la utilizator prin protocolul CGI = Common Gateway Interface), program capabil să genereze dinamic o pagină HTML care să fie returnată către navigatorul (browserul) utilizatorului. Wow!Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
Noroc că s-a milostivit Google în toamna lui 2009 să scoată extensia Chrome Frame pentru Internet Explorer care să-l aducă şi pe el în rândul lumii, cu toate că Microsoft-ul a obiectat la vremea respectivă, recomandând clienţilor lor să nu instaleze Chrome Frame sub pretextul că l-ar face pe puiul lor chiar şi mai vulnerabil decât era deja.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
SVG reprezintă un set de specificaţii ale unui format bazat pe XML pentru grafică vectorială interactivă. SVG ofera web developerului o modalitate mult mai simplă de a realiza desene dinamice într-o pagină HTML, în multe situaţii fără să mai aibă nevoie de biblioteci de generare de imagini. Un alt avantaj introdus de SVG este faptul că o imagine creată în SVG poate fi scalată (mărită sau micşorată) foarte uşor fără să apară efectul acela de pixelare care se poate vedea când o fotografie bitmap este mărită la o dimensiune ce depăşeşte dimensiunea ei originală.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeTrenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.


Pingbacks

  1. [...] 2010 un nou format video, WebM, proiectat pentru suportul tagului <video> din nou standard HTML5. În lumea video online Google are un avantaj uriaș: Youtube, compania decizând ca toate [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.