HDD versus SSD

hard disk drive versus solid state disk side by sideHDD-urile (Hard Disk Drive) erau până în urmă cu ceva ani singurele componente responsabile cu stocarea informaţiilor din calculatoarele noastre pe termen lung, chiar şi atunci când acestea erau oprite (cu excepţia dischetelor sau a CD/DVD-urilor). Odată cu apariţia SSD-urilor (Solid State Disk) acest status s-a schimbat, multă lume sperând că într-un viitor nu foarte îndepărtat acestea vor înlocui definitiv bătrânele (din punct de vedere conceptual) HDD-uri.

HDD-urile sunt dispozitive electro-mecanice care permit stocarea sau memorarea non-volatilă a datelor digitale pe discuri (platane) magnetice ce se rotesc cu viteze ridicate (5.400/7.500/10.000/15.000 rpm). O scurtă disecţie a unui HDD relevă două secţiuni mari şi late:

1. secţiunea mecanică – conţine platanele magnetice cu motorul care le roteşte, capetele de citire/scriere montate pe nişte braţe mecanice (actuatoare);

2. secţiunea electronică – practic o placă pe care sunt montate atât circuitele integrate care asigură funcţionarea părţilor mecanice (rotirea platanelor, mişcarea actuatorului, citirea/scrierea datelor şi transferul acestora) cât şi conectorii HDD-ului (cel de tensiune, cel de transfer şi cel de selectare a modului de conectare – Master, Slave, Cable Select în cazul discurilor IDE);

Dacă vreţi să vă faceţi o idee despre modul de funcţionare a unui HDD, recomand vizualizarea clipului de mai jos:

SSD-urile sunt dispozitive de stocare persistentă a datelor informatice cu ajutorul memoriei “solid state”. Prin memorie “solid state” se înţeleg acele tipuri de circuite construite în întregime din materiale solide în care electronii sunt reţinuţi în întregime în materialul solid (spre deosebire de tehnologiile anterioare care se bazau pe vacuum sau tuburi cu descărcare de gaze). Memoriile “solid state” sunt construite de regulă din semiconductori cristalini şi includ tranzistori, microprocesoare şi DRAM.

Mi-am propus să prezint succint avantajele şi dezavantajele fiecărui tip de spaţiu de stocare, aşa că hai să începem:

AVANTAJE

HDD SSD

 • capacităţi de stocare relativ mari;
 • preţ mic de achiziţie, raport excelent GB/dolar;
 • durabilitate în timp a informaţiilor stocate (în condiţiile unei depozitări decente);
 • performanţe de scriere/citire net superioare celor mai rapide HDD-uri:
 • nu au părţi mecanice în mişcare ->consum redus de energie electrică, nu degajă căldură, ceea ce le face ideale pentru dispozitive mobile – mp3 playere, smartphoneuri, netbookuri, laptopuri;
 • sunt silenţioase în funcţionare, practic nu fac niciun zgomot;
 • rezistenţă excelentă la şocuri mecanice (cca. 1500 G înainte de a prezenta erori în funcţionare);
 • plajă largă de funcţionare în condiţii extreme de temperatură şi umiditate;
 • ocupă un spaţiu mai redus la capacităţi similare decât un HDD;
 • DEZAVANTAJE

  HDD SSD

 • părţi mecanice în mişcare -> probabilitate sporită de apariţie a unor defecţiuni;
 • consum mare de energie electrică, degajă căldură;
 • rezistenţă mediocră spre mică la şocuri mecanice (cca. 350-400 G în funcţionare şi 800-900 G în repaus);
 • plajă limitată de funcţionare în prezenţa unor factori exteriori extremi (umiditate sau temperatură);
 • deocamdată există doar în capacităţi relativ mici (maxim 256 GB);
 • preţ mare de achiziţie (toţi aşteptăm să mai scadă);
 • se pare că au fost semnalate unele probleme la stocarea datelor pe termen mediu spre lung (tind să le uite);
 • E simplu de observat că SSD-urile sunt mai avantajoase din multe puncte de vedere decât HDD-urile dar preţurile mari pe care le au încă sunt obstacol destul de serios pentru majoritatea dintre noi.

  Inserez mai jos un clip de prezentare comparativă a performanţelor HDD vs. SSD:

  Share on Facebook
  Share on LinkedIn

  Publicat în: AnalizeCe să aleg?Glosar

  Etichete:

  Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

  RSSComentarii

  Comentează | URL trackback

  1. Gollum spune:

   Pentru gazduirea sistemului de operare, SSD-urile sunt excelente. Windows 7 si implicit toate aplicatiile instalate merg considerabil mai bine pe un SSD decat pe un harddisk desktop. Pretul per GB nu permite insa deocamdata folosirea SSD-urilor pentru stocarea de date. Eu am momentan in PC un SSD Kingston V+ de 64GB pentru sistemul de operare si un harddisk Seagate 7200.11 de 500GB pentru stocarea datelor. De cand am montat SSD-ul, parca am alt calculator.


  Pingbacks

  1. [...] (3,5 inchi), deşi laptopurile scumpe de generaţie mai nouă sunt echipate cu memorii flash (SSD-uri) care deşi sunt mai costisitoare au o greutate şi un consum de energie reduse precum şi [...]

  Comentează
  Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.