Ruter IP sau IP router

Un ruter (sau router) este un dispozitiv hardware sau software care conectează două sau mai multe reţele de calculatoare bazate pe “comutarea de pachete” (packet switching). Funcţia îndeplinită de rutere se numeşte rutare. Ruterele sunt împărţite în mai multe categorii. O diferenţiere importantă este realizată în funcţie de locul unde se ia decizia de rutare a pachetelor de date rezultând astfel două tipuri de rutere: hardware şi software. Ruterele software utilizează pentru decizie un modul al sistemului de operare, în timp ce ruterele hardware folosesc dispozitive specializate (de tip ASIC) ce permit mărirea vitezei de comutare a pachetelor.

Ruterele operează la nivelul 3 al modelului OSI. Ele folosesc deci adresele IP (de reţea) ale pachetelor aflate în tranzit pentru a decide către care anume interfaţă de ieşire trebuie să trimită pachetul respectiv. Decizia este luată comparând adresa calculatorului destinaţie cu înregistrările (câmpurile) din tabela de rutare. Aceasta poate conţine atât înregistrări statice (configurate/definite de către administratorul reţelei), cât şi dinamice, aflate de la ruterele vecine prin intermediul unor protocoale de rutare.

Procesul de rutare are două etape distincte :

  • Determinarea căii optime, în care ruterul foloseşte informaţiile din tabela de rutare (inclusiv cele introduse de protocoalele de rutare) pentru a stabili interfaţa de ieşire cea mai potrivită pentru a trimite pachetele la o anumită destinaţie,
  • Comutarea pachetelor, care asigură trimiterea unui pachet primit pe o interfaţă (de intrare) pe interfaţa de ieşire optimă stabilită în etapa anterioară.
Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] aceste simptome sunt cauzate de către rețelele Wi-Fi, cercetătorii au examinat arborii din zona ruterelor wireless pe o perioadă de 3 luni de zile. În timpul acestei perioade, frunzele plantelor aflate la o [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.