Microsoft versus (aproape) toată Europa

Replicile mega-cutremurului care are în epicentru scandalul Google – China, par să nu se mai termine ci, dimpotrivă, să se amplifice. Toată lumea care urmăreşte povestea ştie că atacul cibernetic suferit de reţeaua Google a fost posibil datorită unei vulnerabilităţi de securitate a navigatorului scris de Microsoft (care întâmplător este şi cel mai folosit din lume), respectiv Internet Explorer.

Cum Europa nu se prea omoară după gigantul american şi după ce autorităţile din Germania au recomandat nemţilor să evite folosirea Internet Explorer-ului pentru a naviga pe web, astăzi cei de la Microsoft au anunţat că au reparat vulnerabilitatea buclucaşă (împreună cu alte 7), prin lansarea unor patch-uri (programate iniţial pentru 9 februarie 2010). Mai mult, Microsoft dă dovadă de un tupeu rar şi anunţă că ştia despre această vulnerabilitate încă din august 2009, când a fost raportată de o companie israeliană de securitate, respectiv Meron Sellem of BugSec. Se mai miră cineva că Microsoft a declarat public că nu intenţionează să se retragă din China? Eu cred că le-ar conveni dacă ar mai elibera Google puţin loc şi pentru produsele lor (în special Bing) pe imensa piaţa de lângă Marele Zid Chinezesc…

Şi de aici începe show-ul. Pentru că foarte multă lume bună din IT a sărit cu gura pe Microsoft reproşându-i acestuia că s-a mişcat prea încet în remedierea problemei de securitate. Microsoft se apără spunând că există un ciclu intern de scriere, testare şi aprobare a acestor patch-uri (lucru valabil în orice companie care se respectă, ce să mai vorbesc de un mamut ca Microsoft). De cealaltă parte, extremiştii lansează ipoteze fanteziste conform cărora compania din Redmond a fost părtaşă la atacul hackerilor chinezi împotriva lui Google, pentru că, deşi ştia de respectiva problemă, nu s-a grăbit să o remedieze… Probabil că adevărul este undeva la mijloc, ca mai întotdeauna, de altfel…

Dar Microsoft nu poate răsufla uşurat, pentru că va fi foarte multă lume interesată să studieze îndeaproape noile patch-uri, în speranţa identificării altor vulnerabilităţi. Şi asta pe fondul anunţului făcut tot astăzi de Franţa care este foarte similar cu cel al Germaniei: “Evitaţi folosirea browser-ului Microsoft”. Cu toate aceste lovituri, veşti bune vin din Anglia, care spune că suportă navigatorul american (noroc cu prietenia tradiţională dintre SUA şi Anglia, nu degeaba fac şi războaie împreună).

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeeCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.