Reclamele din GMail – acum mai relevante?

Cu nişte ani buni în urmă, pe vremea când mai foloseam Yahoo Mail, unul din lucrurile care mă zgâriau la ochi cel mai rău au fost bannerele publicitare, multe dintre ele animate. Efectiv simţeam că-mi sar în faţă, mă oboseau. În condiţiile astea, când am făcut trecerea pe GMail n-am avut cum să nu apreciez la maximum felul în care Google înţelege să facă publicitate în GMail: finuţ, discret, la obiect.

Recent, cei de la Google anunţă într-un articol de pe blogul lor că au decis să facă modificări privind modalitatea în care sunt selectate reclamele AdSense care se afişează în GMail, pe motivul de a putea oferi utilizatorilor reclame mai relevante pentru ei. Sună ca un gest foarte frumos din partea lor, dar oare aşa să fie? Nu cumva noul mod de selecţie a reclamelor mai degrabă le va rotunji lor puşculiţa, aşa un pic? Să vedem însă despre ce e vorba.

În sistemul actual de selecţie a reclamelor afişate, pentru mesajul curent erau selectate reclame cât mai relevante, existând şi riscul ca pentru anumite mesaje relevanţa reclamelor găsite să lase de dorit.

În noul sistem pe care-l vor implementa de acum încolo ei arată că dacă, să zicem, ai citit recent un mesaj referitor la o rezervare la un hotel din Chicago şi ai primit în GMail o reclamă despre zboruri către Chicago, s-ar putea să vezi aceeaşi reclamă şi când citeşti în continuare un alt mesaj conţinând o felicitare de ziua de naştere, dacă sistemul lor nu a putut găsi în momentul respectiv o reclamă adecvată pe tema zilei de naştere. Afirmaţia ar putea fi adevărată, dar în unele situaţii ne mai putem gândi la altă interpretare: în realitate au găsit o reclamă relevantă pentru ziua de naştere, dar ea avea un cost per click (mult) mai mic decât cea precedentă cu zborurile la Chicago şi atunci au preferat să pretindă că de fapt nu au găsit nicio reclamă relevantă pentru mesajul curent şi să continue s-o afişeze tot pe aia de la mesajul precedent, mult mai promiţătoare ca şi cost per click. Ar fi o manevră simplă şi elegantă ca să le iasă mălai mai mult când omuşteanu’ dă cu clicu’, nu?

Google ne mai asigură că, pentru ca să afişeze reclamele astea, sistemele lor nu stochează informaţii suplimentare, GMail doar alegând un alt mesaj din cele recente pentru care a găsit reclame relevante, procesul fiind complet automatizat. Informaţiile noastre confidenţiale, zice-se, rămân pe mâini bune, nu vor fi divulgate în niciun fel firmelor care sunt promovate de reclamele afişate. Asta apropo de preocuparea care a existat încă de la începutul reclamelor contextuale din GMail, cum că Google ne citeşte mailul ca să găsească reclame relevante.

În concluzie, părerile sunt împărţite: unii consideră că e perfect rezonabil să primeşti reclame legate de un mesaj recent (al cărui subiect probabil încă mai e de actualitate pentru tine şi acum), alţii, mai sceptici,  suspectează Google că aplică trucuri murdare pentru un bănuţ în plus, după cum spuneam mai sus.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: NoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.