Na Firefox, cum rămâne cu aroganța făcută lui Chrome acum 20 de luni?

Scriam pe 22 Mai 2010 că Firefox face remarci ironice la adresa numărului de utilizatori ai lui Chrome (365 vs 70 milioane utilizatori la vremea respectiv, Chrome câștigând doar 40 de milioane de utilizatori în perioada iulie 2009 – aprilie 2010 față de cei 100 de milioane noi useri de Firefox din aceeași perioadă) și mă hazardam să prevăd că, în maxim 2 ani, Chrome va depăși vulpița dulce și haioasă (Firefox) din punct de vedere al cotei de piață.

N-au trecut 2 ani ci doar 2o de luni și realitatea crudă îmi dă (din nou!) dreptate: Chrome a detronat Firefox ca număr de utilizatori!

De fapt, acest moment s-a întâmplat cândva în decembrie 2011 dar, cum nu există un recensământ mondial exact al utilizatorilor de browsere, am așteptat ca estimările făcute de agregatoarele relevante în domeniu (NetMarketShare, statcounter s.a.) să ajungă la aceeași concluzie: Firefox nu numai că stagnează în conversia numărului de utilizatori dar mai și pierde din aceștia în favoarea lui Chrome.

Una peste alta, Google a reînnoit recent contractul cu Mozilla pe o perioadă de 3 ani în care motorul de căutare implicit a lui Firefox va fi Google contra sumei de 300 milioane dolari pe an. De ce a făcut Google gestul ăsta, când are în portofoliu un browser potent? Google spune că încurajează concurența și nu este deranjată de amenințarea reprezentată de Firefox ci, dimpotrivă, motivată. Și eu dacă aș fi la linia de start în cursă într-un Ferrari i-aș da bani de cauciucuri sport concurentului cu Dacia Logan, nu? Firefox în schimb nu spune nimic; probabil se bucură că primește banii de la Google.

Același scenariu se întâmplă acum cu Google+, pe care mulți se grăbesc să-l descrie ca „oraș-fantomă”, „cimitirul-încăpățânaților” etc. Eu spun doar atât: Facebook, uită-te peste umăr! (

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Trenduri

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. axelluny spune:

  Personal din experiența cu FF consider că este pe un drum greșit.Se mișcă greu față de Chrome sau mai bine zis față de Iron SRware pecare îl utilizez pe sistemul Windows.Pe un sistem Ubuntu încercând să vizionez postul tv antena3 mergea sacadat. Instalând Chrome acesta mergea suuper,concluzia fiind ca versiunea 9 de FF stă prost la randare.Despre conexiunea de net nu se pune problema ceea ce vă prezint în continuare fiind de neimaginat.
  http://screenshooter.net/9484678/lbbmynm.

 2. Porumbelul spune:

  Ai dreptate, parcă se mișcă o idee mai greu FF decât Chrome pe același sistem. Adevărul e că SRWare, fiind un Chrome exorcizat de toate liniile de cod care permit „raportarea” la Google a activității userului cred că este chiar mai rapid decât Chrome-ul. Cum de ai prins viteza aia la internet? Mă faci invidios…. ;)

 3. axelluny spune:

  A fost doar o eroare pe care am speculat-o,imortalizând-o.Normal trebuia să scrie doar 100Mb/s,oricum fiindu-mi suficientă și aceasta deoarece la viteze mai mari nu va face față hardul cu inscripționarea.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.