De ce cred eu că Windows Phone va fi un succes

Am scris în articolul despre fereastra transparentă PC Samsung că telefoanele Nokia care rulează Windows PHone au fost populare la CES 2012 și aș vrea să elaborez puțin pe subiectul ăsta.
La sfârșitul lui 2009, era clar deja pentru toată lumea că Windows Mobile 6.5 (și versiunile anterioare) deveneau în ritm alert irelevante pentru piața în creștere explozivă a smartphone-urilor, motiv pentru care Microsoft a început proiectarea următorului sistem de operare pentru telefoane mobile de la o coală albă de hârtie.
În luna februarie 2010 Steve Ballmer (bosul actual al lui Microsoft) a dezvăluit publicului o versiune conceptuală a lui Windows Phone 7 care avea la bază un set de principii sănătoase, ce și-au dovedit viabilitatea în cursul anilor la Apple (mai puțin la Android) precum și o interfață grafică inovator de simplă, centrată nu în jurul aplicațiilor ci a informației cu care interacționează utilizatorul.
Bineînțeles că traseul nu a fost lipsit de hopuri, ca în oricare alt start de la zero (lipsa inițială a funcției „copy&paste, a suportului pentru flash, „no multi-tasking”, listă scurtă de aplicații disponibile în Windows Market Place etc.) dar impresia generală era una pozitivă, fapt confirmat și de intențiile marilor producători de a lansa modele de telefoane care rulează Windows Phone 7.
Aproape doi ani mai târziu și câteva update-uri inspirate iar tânărul sistem de operare a celor din Redmond – Virginia trenează în urma celorlalte 3 sisteme de operare relevante (Android-ul dezvoltat de Google, iOS-ul lui Apple și Blackberry-ul celor de la RIM) ocupând primul loc în afara podiumului. Deocamdată.
Având în vedere apele tulburi pe care navighează Blackberry în ultimele semestre, locul 3 va fi relativ ușor de ocupat la sfârșitul lui 2012, mai ales că platforma Windows Phone 7 are de partea ei următoarele atuuri:
  • parteneriatul cu Nokia în urma căreia finlandezii au lansat câteva modele de smartphone-uri cu Windows Phone, foarte bine primite de public (Nokia are o experiență colosală în domeniul designului și știe cum să construiască un telefon solid), motiv pentru care chiar se discută despre o posibilă achiziție de către Microsoft a diviziei smartphone de la Nokia;
  • Windows 8 (ce va fi lansat undeva prin octombrie 2012) cu noua sa interfață grafică Metro (practic este interfața de la Windows Phone adaptată la PC-uri) va uniformiza experiența în utilizare (user experience) a întregii game de sisteme informatice, începând de la smartphoneuri, trecând prin tablete (nișă în care Windows 7 și sistemele anterioare au eșuat patetic) și terminând cu laptopuri și PC-uri desktop;
  • Microsoft se bucură încă de 0 cotă de piață aproape monopolistă pe piața PC-urilor care, la rândul lor ÎNCĂ sunt relevante la nivel global, în ciuda propovăduitorilor care se grăbesc să trâmbițeze coma și moartea iminentă a calculatoarelor în forma în care le știm noi de aproape 30 de ani; acest fapt va ușura migrarea utilizatorilor spre Windows Phone: oamenii sunt de regulă intimidați de provocarea învățării unui nou sistem de operare (inclusiv mie, care mă consider un geek, mi-a luat câteva zile bune când am trecut de la Windows Mobile Professional 6.5 la Android până să mă încep să mă simt „acasă”) iar același tip de meniuri și iconițe prezente pe toate gadgeturile și calculatoarele crează senzația liniștitoare de familiaritate și unitate în cadrul platformei Windows – nu degeaba se încearcă oferirea acelei experiențe unitare în utilizare de care vorbeam la punctul anterior;
  • istoric vorbind, Microsoft rareori a fost prima companie care să ofere un produs inovator în premieră (cu excepția poate a primelor versiuni de Windows dar și acolo discuțiile sunt aprinse), aceasta fiind, de regulă ultimul jucător care intră pe câte o piață relativ maturizată; cu toate acestea, puține sunt domeniile în care a eșuat (îmi vine în minte acum piața consolelor de jocuri video dominată în trecut de nume ca Sony PlayStation, SEGA sau Nintendo unde XBOX-ul Microsoft se bucură de un succes real în ultimii ani – drept este că și Kinectul a pus serios umărul la această reușită).

În concluzie, pe termen mediu și lung eu pariez că Microsoft Windows Phone va face o figură bună. Poate peste 3-4 ani se va bate pentru supremație cu Android sau iOS, cine știe?

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.