IBM micșorează mărimea unui bit la doar 12 atomi

Cercetătorii de la IBM au anunțat public că au reușit să reducă numărul atomilor de fier necesari pentru stocarea unui bit de informații de la aproximativ 1 milion (câți sunt necesari în prezent) la doar 12, lucru ce ar putea pava calea spre medii de stocare cu capacități care să facă de râs standardele cu care suntem obișnuiți în prezent.

Andreas Heinrich, omul care a condus departamentul Cercetare de la IBM în ultimii 5 ani, a afirmat că echipa a folosit un microscop de tipul „scanning tunneling (inventat tot de IBM în 1986), ce permite vizualizarea suprafețelor la nivel atomic precum și o formă neconvențională de anti-feromagnetism pentru a schimba biții din zero în unu. Combinând un număr de 96 de atomi, cercetării au creat 1 Byte (care conține 8 biți) – formând cuvântul „THINK” („GÂNDEȘTE” – sloganul favorit al celor de la IBM).

Mai trebuie să precizez că temperatura la care s-a desfășurat toată operațiunea este de 1 grad Kelvin care corespunde unor temperaturi de -272 °C (-458 °F) iar ordinul estimat de mărire al capacităților de stocare actuale prin implementarea acestei tehnologii este de aproximativ 100x. Astfel, memory stick-ul de 1TB proaspăt lansat de elvețienii de la Victorinox ar putea cu ușurință deveni capabil să stocheze 100 sau 150 de Terabytes, fapt care cam dă de pământ cu celebra lege a lui Moore (consider că oricum aceasta nu se aplica la capacitățile mediilor de stocare, ci doar la numărul de tranzistori și, prin extensie, la puterea de procesare).

După cum bine spune Andreas Heinrich în clipul de mai jos: „o companie nu ajunge să fie activă timp de 100 de ani (cât a împlinit recent IBM) dacă nu investește continuu în cercetare și inovație!” 

Acum, că această problemă teoretică a numărului minim necesar de atomi pentru a forma un bit a fost rezolvată, mai rămâne de soluționat provocarea inginerească de punere la punct a unui dispozitiv de stocare a datelor capabil de  aceleași performanțe ca un microscop de tipul scanning tunneling care să mai și funcționeze la temperaturi umane umane (probabil în spectrul -30/+60 °C . Lucru care nu va fi ușor. Sau ieftin.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.