Ce înseamnă „White Screen of Waiting – WSoW?”

Dacă mi-a fost relativ ușor să găsesc articole pe internet referitoare la „Blue Screen of Death – BSoD” (Ecranul Albastru al Morții), afișat enervant de des de către Windows 95, Windows 98, Millenium, XP (chiar dacă mai rar) și 7 (foarte rar), în schimb despre „White Screen of Waiting – WSoW” (Ecranul Alb al Așteptării) n-am găsit mai nimic, cu toate că toată lumea l-a experimentat cel puțin odată.

Acest „Ecran Alb al Așteptării” apare în scenariul în care rulăm o aplicație ce împinge procesorul în 100% și umple memoria RAM în totalitate sau omoară HDD-ul cu informații trimise spre scriere iar fereastra acesteia se transformă într-o culoare albă, ca-n imaginea de mai jos:

Atenție! În bara de titlu a ferestrei nu apare afișat textul „Program not responding” și, de cele mai multe ori, nici în task manager aplicația nu este marcată ca fiind blocată! De regulă, aplicațiile care se pretează la acest comportament sunt editoarele foto-video, sau programele CAD (Computer Aided Design).

Ce trebuie să faceți când întâlniți o astfel de fereastră? În primul rând SĂ NU MAI FACEȚI NICI UN CLICK pe fereastra albă! În majoritatea cazurilor în care m-am întâlnit cu o astfel de fereastră, un click în plus îmi transforma programul în „not responding”.

În cazul în care programul execută un task CPU & RAM intensiv (encodarea unui fișier video cu dimensiuni respectabile, randarea unei imagini complexe 3D, interogarea unor baze de date complexe și/sau crearea unor rapoarte) este bine să-i dați răgaz câteva minute ca să termine activitatea (de unde și numele de „Ecran Alb al AȘTEPTĂRII”), după care, acesta se întoarce la starea normală de funcționare.

Cum verificați dacă programul cu fereastra albită încă funcționează? Încercați să urmăriți dacă fișierul în care scrie (că e video, foto sau un simplu xcel) crește în dimensiune. Bineînțeles că sunt situații (mai rare, ce-i drept) în care fereastra albă pur și simplu indică faptul că programul s-a blocat și trebuie oprit din task manager. Dar, dacă ați muncit 2-3 ore la un proiect video și s-a albit fereastra editorului chiar când i-ați dat comanda să encodeze varianta finală, nu disperați, puțină răbdare nu strică niciodată.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.