Ce înseamnă crowdsourcing?

Crowdsourcing  este metoda de externalizare a unor activități efectuate în mod normal de către o anumită categorie de indivizi către un grup de oameni sau o comunitate (crowd) prin intermediul unui apel public.

Jeff Howe (omul care a încercat să definească conceptul) a emis ipoteza conform căreia conceptul de crowdsourcing depinde în mod esențial de faptul că, din cauza realizării prin folosirea unui apel public către un grup de oameni, acumulează acei indivizi care sunt cel mai bine antrenați să efectueze activitățile respective, să rezolve probleme complexe sau să contribuie cu cele mai relevante și originale idei.

De exemplu, publicul poate fi invitat să dezvolte o tehnologie nouă sau să contribuie la rezolvarea unei probleme ultra-dificile.

Cel mai relevant și celebru exemplu este proiectul SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) chiar dacă nu se potrivește exact definiției de crowdsourcing, fiind mai degrabă un proiet colaborativ la scară largă. Oricum, e pe aproape.

 

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Glosar

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.