Tehnologii promițătoare inventate în 2011 – partea I: Internet prin lumina LED-urilor din tavan

network illuminatorAu trecut Sărbătorile de Iarnă atât de repede încât nici n-am apucat să scriu pe bloguri un text cât de scurt de „La Mulți Ani”. Cum 2012 se anunță a fi un an plin de convulsii sociale, mi-am propus să-l încep printr-o serie de articole în care voi semnala tehnologii apărute în 2011 cu potențial de adoptare pe scară largă ridicat în viitorul apropiat, în speranța că ne vor face viața o idee mai ușoară.

Toată lumea experimentează probleme cu rețeaua wireless (mai ales atunci când se află în locuri aglomerate – Mall-uri, cafenele, săli de conferințe, avioane etc). Acest aspect ar putea deveni istorie dacă traficul de date va fi efectuat cu ajutorul dispozitivelor de iluminat. Cercetătorii de la Fraunhofer Institute for Telecommunications din Berlin, Germania (în cooperare cu Siemens și France Telecom Orange Labs)  au pus la punct un mod de a transmite date prin intermediul becurilor LED (light-emitting diodes). Partea cea mai bună este că acestea vor putea fi în continuare folosite la iluminarea încăperilor, din moment ce acestea vor „clipi” prea des pentru a deranja ochiul uman.

Cât de des se va întâmpla acest clipit (stingere și aprindere a LED-ului)? Suficient de rapid încât să atingă 800 megabits pe secundă (Mbps) – o viteză respectabilă pentru standardele rețelelor casnice din ziua de astăzi. Doar câteva componente trebuie upgradate într-ul bec LED pentru a putea fi transformat într-un „networking illuminator” (un concept care va fi cu siguranță patentat cât de curând), capabil să furnizeze date pe o suprafață de 10mp. Avantajele tehnologiei sunt evidente: pot fi folosite în clădiri unde nu se dorește folosirea Wi-Fi (de ex. spitale, gări, aeroporturi), poate fi implementată fără instalarea de noi cabluri și se asigură foarte ușor controlul accesului la rețea datorită modului conic de dispersie a luminii (cine nu vede lumina, nu poate accesa rețeaua).
Un singur dezavantaj: oricine pășește între bec și gadgetul tău, îți va tăia conexiunea.
Aproximativ din aceeași categorie, în 2011 GiiNii a prezentat lumii becul care poate funcționa simultan ca si difuzor.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Trenduri

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. adrix spune:

    bine punctat cu dezavantajul, cred ca doamnele vor trece foarte usor de acest lucru prin faptul ca au intodeauna cu ele o oglinda in poseta :)

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.