IBM și 5 predicții SF pentru următorii 5 ani

IBM 5 predictions in 5 yearsÎn fiecare din ultimii 5 ani IBM a publicat o listă de 5 inovații care consideră că vor deveni omniprezente în maxim 5 ani.

Iată care sunt predicțiile IBM pentru cel de-al 6-lea an:

  • Puterea oamenilor” va deveni realitate. „Puterea oamenilor” în sensul de energia generată de noi și nu sintagma aia belicoasă „Power to the People” din discursurile sforăitoare ale politicienilor. Ultimele descoperiri în tehnologie ne vor permite să capturăm energia kinetică generată (în prezent risipită) din timpul mersului, jogging-ului, mersului cu bicicleta sau a curgerii apei prin conducte (huh???). O bicicletă încărcând un iPhone? Nu e nimic în neregulă cu afirmația asta numai că eu sunt de părere că vor trece mai mult de 5 ani până când va deveni ubicuitate. Deocamdată avem o bicicletă controlată de un iPhone. Not bad.
  • Niciodată nu va mai trebui să-ți amintești o parolă. Biometrica va înlocui în sfârșit anticele și rudimentarele parole, redefinind conceptul de „hacking”. IBM este de părere că autentificările/login-urile pe bază de utilizator/parolă vor merge în sfârșit la muzeul de istorie (unde sunt așteptate de cel puțin un deceniu) și vor fi înlocuite cu: definiții ale feței, scanări de retină și înregistrări ale vocii – un fel de ADN unic online. Următoare versiune de Windows (8) va implementa conceptul de autentificare pe baza unor gesturi făcute pe o fotografie aleasă de utilizator din colecția proprie, date care vor fi stocate în Norul Computațional.
  • Citirea gândurilor nu va mai fi science-fiction. Oamenii de știință lucrează la căști cu senzori care pot citi activitatea creierului și recunoașterea expresiilor faciale, fără a fi nevoie de input fizic de la utilizator. „În 5 ani vom începe să experimentăm primele aplicații timpurii ale acestei tehnologii în industria gaming-ulului și de divertisment” – precizează IBM. Personal, înclin să cred că nu vom avea acces la aplicații comerciale de acest tip în doar 5 ani (nu că nu mi-ar plăcea să scriu pe calculator fără să ating o tastă=>aș publica 5 articole pe zi :) .
  • Diviziunea digitală va înceta să mai existe. Telefoanele mobile vor permite chiar și celor mai săraci să fie conectați la satul global. Asta se și întâmplă deja (a se vedea ce s-a întâmplat anul ăsta cu revoluțiile din Tunisia, Egipt, Iran, Bahrain în care Twitter și Facebook au fost folosite cu succes pe post de catalizator). Parcă există ceva studii în acest sens, în Japonia cu roboții controlabili cu puterea gândului dar mai este mult până departe.
  • Junk mail va deveni priority mail. „În cinci ani, reclamele vor deveni atât de personalizate și de relevante încât se va putea concluziona că spam-ul în forma lui clasică a dispărut. În același timp, filtrele spam vor deveni atât de precise încât nu vom mai vedea niciun junk în inbox.” – zice IBM. Deja se văd pașii parcurși pe acest drum, toți furnizorii relevanți de email având filtre antispam din ce în ce mai performante.
Acestea sunt cele 5 tehnologii pe care IBM pariază în următorii 5 ani. În timp ce unele sunt relativ ușor de intuit și chiar încep deja să fie observate în viața de zi cu zi (telefoanele mobile, filtrele anti-spam) altele, well, aș vrea să le putem folosi cu toții într-o zi (capturarea energiei kinetice risipite de trecerea apei prin conducte sau de mișcările noastre ori citirea gândurilor).

A avut IBM dreptate în privința predicțiilor trecute?

IBM face astfel de predicții de 6 ani, ceea ce înseamnă că deja putem verifica dacă primele seturi s-au adeverit sau nu. Concluziile sunt cumva mixte dar haide să le trecem în revistă:

  • vom putea să accesăm asistența medicală de la distanță prin internet,
  • traducerile în timp real – o viziune în filmele SF – vor deveni standard,
  • apariția și explozia internetului 3D
  • tehnologii cu mărime atomică vor rezolva probleme de mediu grave
  • telefoanele noastre mobile vor începe să ne citească mințile

Asistența medicală online începe să prindă contur prin țările civilizate dar traducerile în timp real nu sunt chiar… instantanee. Internet-ul 3D: încă aștept nașterea lui dar telefoanele astea mobile încep să devină foarte deștepte. Are ce are IBM cu citirea minții, văd că au mai prezis-o și-n trecut. După cum spuneam, sunt prevederi mixte dar în 2007 IBM a prezis corect că șofatul va fi asistat de software (tot mai multe companii se laudă cu autoturisme care se conduc singure, inclusiv Google) și că telefonul mobil va deveni „portofelul, administratorul, banca, colegul de cumpărături și tot ce vrei tu”. Previziunea asta a fost făcută chiar după lansarea iPhone din 2007.

Într-un alt exemplu, în 2009 IBM a prezis că blocurile din orașe vor simți și răspunde ca niște organisme vii. Acest viitor bazat pe rețele ample de senzori a început în sfârșit să ia amploare 2 ani mai târziu. În același an au prezis că mașinile și autobuzele vor funcționa pe hidrogen și biocombustibili, lucru adevărat doar pe jumătate.

Concluzia?

Inițiativa IBM „5in5” este interesantă dacă o privim ca indicii asupra trendurilor care ar putea deveni majore. Abia aștept ediția din 2012.

Urmăriți clipul produs de IBM, este plin de optimism:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: NoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.