GPS-ul tău nu măsoară o viteză mai mare de 2 Mach de teamă să nu fi vreun spion rus

GPS sattelites networkDetaliu funny: tehnologia GPS are încorporate niște limite bazate pe viteză și altitudine. În principiu, dacă un vehicul se deplasează cu o viteză mai mare de 1.000 de noduri (1.900 km/h  sau 1.200 mph care echivalează cu 1,8 Mach, aproape de două ori viteza sunetului) sau zboară la o altitudine mai mare de 60.000 de picioare (puțin peste 18km), sistemul GPS nu mai funcționează. De ce exact aceste numere? Le putem mulțumi comuniștilor.

CoCOM sau Comitetul de Coordonare pentru Controlul Exporturilor Multilaterale, a concluzionat după primii ani ai războiului rece că este mai bine să impună un embargo de arme țărilor din Estul Europei (fostul bloc comunist). În timpul dezvoltării sistemului GPS de către Departamentul de Apărare american, acestuia i-au fost implementate  o serie de limite astfel încât SUA să fie sigură că tehnologia nu va putea fi folosită de către comuniști în domeniul rachetelor teleghidate.

Bineînțeles că războiul rece ține acum de domeniul trecutului dar dacă se întâmplă să te deplasezi atât de repede sau să zbori atât de sus (ceea nu cred că se întâmplă prea des) și constați că GPS-ul tău nu mai cooperează, să știi că motivul este o relicvă a unei ere apuse.

Via: [Wikipedia]

 

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eFun

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.