Mozilla lucrează la un sistem de operare bazat pe Android

Posibilitatea de a alege este un lucru minunat dar nu degeaba restaurantele de mega-succes au o listă scurtă a meniului. Dacă te afli în perioada în care studiezi alegerea următorului smartphone și încă nu te-ai hotărât asupra unei platforme, află că Mozilla lucrează la un sistem de operare pentru dispozitivele mobile care se va numi „Boot to Gecko” sau B2G.

Noul sistem de operare își propune să vindece fragmentarea din zona sistemelor de operare cu o serie de standarde bazate pe tehnologii web care vor fi desigur, open-source. În timp ce lucrurile nu par să progreseze foarte mult deocamdată, Mozilla plănuiește să publice codul sursă pe măsură ce acesta este scris, pentru ca dezvoltatorii să poată contribui activ la construirea noului sistem de operare.

Deci, unde se potrivește Android în scenariul ăsta? Mozilla înțelege că e dificil să creezi o platformă nouă de la zero, așa că împrumută secțiunea de cod a Androidului care se ocupă direct cu partea de hardware, adăugând peste o nouă interfață grafică și aplicații inspirate direct din engine-ul de randare Gecko folosit și în Firefox. Când am citit fraza asta mi-am zis că noul B2G va fi doar un alt Android cu o interfață grafică diferită dar Mozilla a subliniat că nu va adopta limbajul Java folosit în Android (din cauza căruia Google are ceva probleme juridice cu Oracle) și nu va oferi suport pentru native code programming”.

Anul trecut în septembrie Mozilla a prezentat un prototip de telefon mobil intitulat „Seabird”, care explora ideea unui telefon Open Web bazat pe Android, cu o cameră foto de 8MP, două pico-proiectoare și încărcare wireless inductivă. Este foarte posibil ca telefonul prezentat în clipul de mai sus să fie în cele din urmă construit de Mozilla și animat de propriul sistem de operare.

Iată că, după ce anul trecut scriam despre aroganța făcută de Mozilla pe seama numerelor relativ mici cu care se lăuda Google Chrome, un an și jumătate mai târziu, când Google Chrome a depășit deja cota de piață a lui Firefox în Marea Britanie (cel puțin conform unor statistici) și Firefox a accelerat ritmul de lansare a noilor versiuni (copiind modelul lui Google Chrome), aceeași companie anunță că lucrează la un sistem de operare propriu. Interesante vremuri trăim.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.