9.570.000.000.000.000.000.000 bytes

Sau, mai pe scurt, 9,57 zettabytes este cantitatea de informații care trece prin calculatoarele planetei în fiecare an. Huge numbers

La numărul ăsta amețitor pe care nici măcar nu știu să-l citesc au ajuns cercetătorii Universității California din San Diego și este valabil pentru anul 2008. Aceleași minți luminate din San Diego fac precizarea că oamenii ajung să vadă doar o parte infimă din aceste date, majoritatea fiind constituită de informații care tranzitează calculatoarele și serverele internetului, fiind create, procesate, transmise mai departe și apoi șterse. De exemplu, atunci când trimitem un e-mail, acesta traversează mai multe servere până când ajunge la destinație.

Ca să ne facem o idee despre volumul ocupat de aceste informații în lumea reală, fizică, putem să ne imaginăm o stivă de cărți (fiecare carte având o grosime de 4,8cm și conținând 2,5MB de informație) cu o înălțime de aproximativ 9,01 miliarde de km, a cărei lungime ar ajunge de la Pământ la Neptun și înapoi. De douăzeci de ori.

Sincer, mie evaluarea asta mi se pare la fel de eficientă ca un glonț tras într-o încăpere întunecată cu speranța că poate nimerim singura muscă prezentă. Și când spun asta mă gândesc la afirmația făcută anul trecut de Eric Schmidt, fostul CEO Google (o companie care a procesat un bit sau doi de informații digitale în ultima decadă) și care spunea că în fiecare două zile omenirea crează tot atâtea informații câte a creat de la începuturile ei până în 2003.

Eu cred că, cea mai mare parte din informațiile care ajung să fie afișate pe monitoarele noastre și mă simt nevoit să constat cu tristețe acest lucru este material pornografic urmată la scurtă distanță de pisicuțe drăguțe care fac ceva adorabil. Și nici măcar nu-mi plac felinele. Prefer câinii.

[Via Physorg]

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. danut spune:

    si eu prefer cainii, si cred ca 99,(9)% din informatia care circula pe net este reciclata – adica nimic nou.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.