China a deturnat 15% din traficul de date american în aprilie 2010

Experții în cybercrime au identificat probe care dovedesc că în luna aprilie 2010 China a absorbit timp de 18 minute 15% din traficul internet generat de rețelele americane militare și civile precum și alte țări vest-europene. Poate procentul de 15% nu vi se pare mare chestie dar impresia mea este că volumul de date este unul însemnat și nimeni nu știe de ce a făcut China acest lucru.

Multe, multe cabluri - interior dintr-un datacenter

Totuși, știm cu de s-a întâmplat acest lucru. În 8 aprilie routerele China Telecom au început să trimită în internet mesaje conform cărora canalele propriilor rețele sunt cele mai rapide disponibile în acel moment. Din cauză că rutarea traficului se bazează pe o relație de încredere reciprocă între furnizorii de telecomunicații mondiali, celelalte routere din internet au redirectat propriul trafic prin rețelele din China.

Expertul în securitate Dmitri Alperovitch – VP în cercetarea amenințărilor la McAfee – afirmă că acest lucru se întâmplă „accidental” de câteva ori pe an, numai că de această dată a existat o diferență: rețeaua China Telecom a absorbit toate informațiile și le-a returnat fără o întârziere semnificativă. Înainte de această dată (8 aprilie), acest tip de accident ar fi generat probleme de comunicare, lucru care conduce la concluzia că mișcarea din 8 aprilie nu a fost un accident ci mai degrabă o încercare deliberată de a captura cât mai multe date posibil.

Cât despre motivul acestei manevre, terenul este deschis oricăror speculații. Alperovitch este de părere că chinezii ar fi putut captura și manipula datele care au trecut prin rețeaua lor:

Acesta este una dintre cele mai mari deturnări de date – dacă nu cea mai mare – care s-a întâmplat vreodată. Ce s-a întâmplat cât timp aceste date s-au aflat fizic pe teritoriul chinez? Nimeni nu știe. Imaginați-vă capabilitatea și capacitatea rețelelor chinezești. Nu sunt sigur că mai există vreo țară care să poată susține atât de mult trafic fără să transpire.

În timp ce guvernul SUA ne asigură că acest lucru nu este îngrijorător, cu siguranță te cam pune pe gânduri faza. Nu face sens pentru China Telecom să facă acest gest extraordinar fără un obiectiv specific. Poate că nu a fost o mișcare malicioasă dar cu siguranță pare un test al puterii propriei rețele. În orice caz, se pare că acest lucru se poate întâmpla oricând în viitor.

Poate că ăia mulți și roșii au vrut să vadă dacă pot face acest lucru și ce impact ar avea asupra rețelei mondiale dacă nu se declanșează vreo alarmă ori vreun mecanism de protecție. Observând că nu au existat niciun fel de consecințe și impactul asupra performanței a fost minim, chinezii și-ar putea rafina metoda și captura un procent mai mare de date care traversează propriile routere. Cred că ar trebui să-i rugăm pe mongoli să-i convingă pe chinezi să-și construiască un Mare Firewall dacă tot au construit și Marele Zid Chinezesc din cauza lor.

Nu știu voi dar pe mine nu mă prea coafează ideea unei deturnări de asemenea amploare fără nicio explicație din partea Chinei. Mai ales după telenovela cu războiul dintre Google și China difuzată în primele luni ale anului.

Sursa: National Defense Magazine

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Raoul spune:

  Mai Aveti De Gand Sa Postati Ceva ?

 2. gabriel spune:

  Pe bune cand va intoarceti ori v-ati spart si voi ca o trupa rock???!!!

 3. gabriel spune:

  Pacat de blogul asta ca era singurul in care puteai citi o informatie it care mai era si scrisa bine nu doar telegrafic

  • admin spune:

   Nu trebuie sa privesti problema asa. Avem o gramada de articole in „draft” care vor fi publicate candva iar continutul deja publicat va ramane disponibil oricui. Ideea este ca, in loc sa scriem 4-5 articole pe zi de maxim 100 de cuvinte fiecare in care sa anuntam ultimul prototip de smartphone sau nu stiu ce versiune noua 2.x.x a vreunui program, intentionam sa ne concentram pe articole cu un continut mai „peren” ca sa zic asa. Multumim pentru feedbackul vostru pozitiv si va incurajam chiar sa ne comunicati gandurile voastre, asteptam chiar propuneri de subiecte din zona IT-ului despre care ati dori sa scriem.

 4. gabriel spune:

  E ok sa aflu ca totusi veti continua iar eu personal daca ar fi sa exprim o dorinta personala as sugera articole it complexe deoarece m-am saturat de blogurile gen „copy and paste” in care autorul prin prisma experientei si pregatirii sa-si exprime si opiniile personale sau de grup nu doar expunerea telegrafica a subiectului iar daca articolele mai sant condimente usor si cu putina proza si umor totul e ok

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.