Chiar omoară Wi-Fi copacii? DA – conform unui raport olandez

Am citit recent câteva articole care afirmau că în urma unui studiu efectuat de către o echipă de cercetători olandezi, Wi-Fi (rețeaua noastră wireless de toate zilele – și nopțile) are influențe negative asupra arborilor cu frunze căzătoare. Influența este atât de nocivă încât plantele din zonele urbane cu acoperire wireless au început să moară.

Frunze pe moarte

Totuși, situația nu este chiar atât de groaznică. Cel puțin nu încă, întrebarea fiind prea complicată pentru a putea fi descrisă într-un simplu titlu de postare pe blog.

Studiul invocat a avut loc în Alphen aan den Rijn, un oraș din vestul Olandei. Pentru a afla mai multe puteți citi rezumatul (Google Translate v-ar putea fi de ajutor dacă olandeza voastră este ruginită) sau puteți contacta departamentul de Biologie a Celulelor Plantelor de la  Universitatea Wageningen, instituția care a efectuat studiul.

Studiul a concluzionat că radiațiile emise de către rețelele wireless ar putea afecta negativ sănătatea plantelor din împrejurimi.

Copacii din zona de acoperire a acestor access points Wi-Fi au manifestat ”un număr crescut de răni cum ar fi crăpături, umflături, zone decolorate și forme variate de necroză a țesuturilor” în ultimii ani. Căutând să determine dacă aceste simptome sunt cauzate de către rețelele Wi-Fi, cercetătorii au examinat arborii din zona ruterelor wireless pe o perioadă de 3 luni de zile. În timpul acestei perioade, frunzele plantelor aflate la o distanță între 0,5 și 3 metri de o sursă de radiații din gama 2412-2472 megahertzi cu puterea de 100 miliwatti au manifestat ”un aspect metalic și o decolorare datorată dispariției stratului exterior de celule a frunzelor. Luciul metalic a fost urmat de deshidratarea și moartea unei porțiuni a frunzei”.

Studiul a mai descoperit o încetinire a creșterii și o întârziere a înfloririi plantelor de porumb situate în apropierea surselor Wi-Fi.

Cercetătorii implicați ar dori să inițieze alt studiu similar pentru a observa dacă aceste rezultate pot fi relevate pe o perioadă mai lungă de timp și pe o scară mai mare. Rezultatele finale ale primului studiu încă nu au fost publicate și vor fi discutate în detaliu la o conferință din februarie 2011.

Unii sceptici – sau cel puțin media care a publicat și comentat rezultatele – sunt de părere că acestea sunt puțin cam alarmiste. De altfel chiar și oamenii implicați în studiu au precizat că descoperirile lor inițiale – deși oferă suficiente indicii pentru a valida necesitatea unor studii similare ulterioare – nu pot fi folosite pentru a dăltui în piatră concluzia că rețelele Wi-Fi sunt în mod indiscutabil nocive pentru arbori.

Agenția Antenna din Olanda a emis ipoteza că efectele asupra arborilor din  Alphen aan den Rijn s-ar putea datora unei boli care se manifestă în zonă. Mai trebuie amintit aici că studii similare conduse asupra altor specii de copaci nu au avut ca rezultat aceleași efecte negative.

Deci, omoară Wi-Fi arborii? Răspunsul scurt este că nu știm încă. Studii suplimentare sunt necesare (și probabil că vor fi efectuate) înainte ca o concluzie finală să poată fi trasă.

Eu nu am observat vreun efect nociv asupra plantelor din casa mea a routerului wireless care n-a mai fost oprit in ultimele 24 de luni. Or fi uitat echipa asta de cercetători că între timp a venit (și trecut) toamna?

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.