Așa arată plăcile de bază Asus compatibile cu platforma Sandy Bridge

Asus Sandy Bridge motherboardPrezentam în aprilie niște zvonuri despre viitoarea generație de procesoare Intel, denumită Sandy Bridge, ocazie cu care precizam faptul că socketurile pentru aceste procesoare vor fi LGA1155, cu un pin mai puțin decât actualele LGA1156.

Compania taiwaneză Asus a dezvăluit recent ultima gamă de plăci de bază iar modelul care a ieșit în evidență este Sabertooth P67 prezentat în imaginea de mai sus. Aceasta este oferită cu o perioadă de garanție extinsă la 5 ani, componente electrice compatibile cu cerințele militare (vezi aici detalii despre ceea ce înseamnă asta), un cortegiu de senzori termici și, chestia neagră care se vede deasupra, botezată sugestiv „Tactical Jacket”. În afară de atracția vizuală evidentă, Tactical Jacket are rolul de a canaliza curenții de aer rece pe suprafața plăcii de bază, ajutând la răcirea eficientă a mai multor componente periferice instalate pe aceasta. Ultimul rol precizat de către cei de la Asus al acestei Tactical Jacket este acela de a oferi un scut împotriva căldurii degajate de plăcile fiică instalate pe placa de bază, cum ar fi o placă video mai supărată.

Explicațiile astea sună bine în teorie dar nu pot să nu asociez Tactical Jacket cu capacele de plastic care se montează pe motoarele tot mai multor autoturismele în ultimul timp, de unde și vorba românului: „Asta are motorul capsat, n-ai ce să umbli pe acolo!

plastic engine coverDustCapsat pe dracu! Un simplu capac care trebuie demontat înainte de a te ajunge la motor, singurul lui rol fiind pur estetic.

Nu știu în ce măsură Tactical Jacket își va dovedi utilitatea în timp, având în vedere că puțini dintre noi se pot lăuda că trăiesc într-un mediu aseptic iar praful are prostul obicei de a se depune și înfunda canalele subțiri, mai ales în mediile încărcate electrostatic. În acest scenariu această arhitectură are efect de bumerang, facilitând creșterea necontrolată a temperaturii tocmai în zonele care ar trebui să fie deservite în mod normal de curenții de aer rece. Cred că toată lumea care a folosit suficient de mult un calculator și l-a curățat de praf este familiarizată cu priveliștea de mai sus.

În plus, Asus va monta porturi USB 3.0 și conectivitate Bluetooth (probabil că nu de generația a 4-a) pe aproape toate modelele de plăci de bază pe care le va produce în viitor. Ole!

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.