Google generează 6.4% din traficul total de pe Internet

Sunt ușor surprins să aflu dintr-un raport recent al firmei Arbor Networks (specializate în securitatea rețelelor de calculatoare) că traficul pe care utilizatorii îl fac cu toate site-urile Google la un loc ar fi depășit 6.4%. Aici sunt incluse în primul rând motorul de căutare Google, site-ul de video sharing YouTube, GMail, suita de aplicații web pentru office Google Docs, Google Maps și numeroasele aplicații web Google mai mult sau mai puțin cunoscute și utilizate. Deși nu putem contesta, de exemplu, că YouTube singur generează trafic în neștire mai ales că tot mai multe clipuri sunt disponibile în format 1080p, totuși mie personal cifra asta mi se pare un pic exagerată când mă gândesc la tonele de filme (porno și nu numai) care sunt descărcate ilegal în fiecare secundă prin trackerele de BitTorrent și de pe site-uri de file sharing gen RapidShare.

Mai mult, cei de la Arbor Networks susțin că procentul estimat la 6.4% ar putea crește la 8-10% dacă luăm în calcul și traficul generat de Google Global Cache (GGC), la care multă lume apelează atunci când o pagină este inaccesibilă pe site-ul ei original, și anumite erori în datele obținute de ei survenite ca urmare a faptului că nu a fost monitorizat traficul de pe toate peering-urile pe care Google le are cu peste 70% dintre ISP-urile de pe întreg mapamondul, cu toate că în cadrul studiului au fost utilizate date colectate de la peste 110 ISP-uri din 17 țări.

Indiferent de măsura în care studiul ia în calcul și transferurile ilegale de conținut video, cert este că Google își continuă expansiunea în ritm alert abordând domenii tot mai diverse și făcându-i pe mulți să se întrebe cât de departe va merge iar pe alții să se teamă că va deveni o companie prea puternică pentru a rezista tentației de a-și folosi puterea în scopuri neortodoxe.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.