AMD: „Cursa procesoarelor multi-core nu va dura la nesfârșit”

Bulldozer Orochi

În urmă cu nu prea multe generații de procesoare, preocuparea principală a producătorilor în domeniul performanței acestora era viteza frecvenței de tact. Percepția publică era că un CPU este cu atât mai bun cu cât are mai mulți megahertzi (sau gigahertzi).

În ultimii ani, numărul de gigahertzi a fost înlocuit cu cel al numărului de nuclee (cores) din interiorul unui procesor, în materie de măsurare a performanței. Șeful diviziei Tehnologie pentru Servere de la AMD, Donald Newell, este de părere că această cursă spre numărul maxim de nuclee nu mai poate dura prea mult.

Având în vedere faptul că Newell cunoaște foarte bine jocul numerelor făcute să pară frumoase de dragul marketingului, petrecând în trecut 16 ani la Intel, trecând prin perioada frecvențelor de tact fabuloase ale generației Pentium 4, afirmațiile acestuia merită menționate.

Credeam că vom construi cipul de 10GHz. Abia când am descoperit că acesta s-ar încinge atât de tare încât ar trece prin Pământ, am hotărât să nu-l construim” – afirmă Newell mai în glumă, mai în serios, cu ocazia unui interviu acordat IDG.

Acum discuția zilei se poartă în jurul procesorului cu mai multe nuclee dar Newell nu crede că acest lucru va continua la nesfârșit.

Și pentru războiul numărului de nuclee va veni o zi în care acesta se va sfârși. Nu vreau să spun o dată exactă dar nu mă aștept să văd un procesor de server cu 128 de nuclee până la sfârșitul acestei decade. Nu este nerealistic din punct de vedere al planificării tehnologice ci din cauza constrângerilor legate de consumul energetic dorit al serverelor.

În timp ce nu am văzut încă sfârșitul creșterii numărului de nuclee, următorul teren de bătălie competițional ar putea fi integrarea unor funcții speciale în procesor.

Nu ne împiedică nimic să integrăm mai multe caracteristici pe o matriță care să permită o procesare mai eficientă a datelor. Ar trebui să ne așteptăm la apariția unor arhitecturi eterogene în care să putem identifica funcții utile.

Atât AMD cât și Intel integrează în prezent componente grafice în propriile procesoare dar Fusion, soluția celor de la AMD, promite să fie mai capabilă din punct de vedere al puterii de procesare.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.