Mai există doar 5% adrese IPv4 libere – acestea vor fi epuizate la începutul lui 2011

The Number Resource Organization, entitatea care coordonează cele cinci Registre Regionale Internet sau RIR-uri, a anunțat astăzi că au rămas nealocate mai puțin de 5% din adresele IPv4 (Internet Protocol version 4). Fondul de adrese IPv4 disponibile a scăzut pentru prima oară sub 10% în ianuarie 2010 și în următoarele nouă luni circa 20o de milioane de adrese au fost alocate de către Internet Assigned Numbers Authority (IANA) către RIR-uri.

NRO anticipează că ultimele blocuri de adrese IPv4 vor fi alocate Registrelor în următoarele luni.

IPv4 depletion

Credit: Wikipedia

Lucrul ăsta a fost prevăzut că se va întâmpla de ani buni de zile. De fapt, primele preocupări în privința epuizării stocului de adrese IPv4 datează încă de la sfârșitul anilor 1980, când Internetul a început să se dezvolte exploziv. Probabil că nu acordăm o importanță prea mare acestor adrese IP dar asta nu înseamnă că problema este mai puțin stringentă.

Fiecărui dispozitiv conectat la o rețea de adrese IP publice, fie că e server, calculator personal, imprimantă de rețea sau smartphone, îi este alocată o adresă IP, un număr unic de identificare (similar CNP-ului la români) care este folosit pentru comunicarea cu celelalte dispozitive din aceeași rețea sau situate oriunde la nivel global.

IANA desemnează adrese IPv4 către Registrele Regionale de Internet în blocuri care echivalează cu 1/256 din întregul fond de adrese IPv4 (puțin peste 16 milioane de adrese IP). În urma celei mai recente desemnări, 2 blocuri alocate RIR-ului din regiunea Asia Pacific, au mai rămas doar astfel de blocuri disponibile, adică mai puțin de 5% din întregul spațiu de adrese IPv4.

Axel Pawlik, președintele NRO, afirmă că este critic pentru toți marii jucători din Internet să ia măsuri concrete acum pentru a asigura adopțarea în timp util a următoarei generații Internet Protocol, respectiv IPv6 (chestiunea adoptării la protocolului IPv6 este o problemă aparte și-l voi ruga pe Șopârloiul să o dezbată într-un articol separat,  fiind „mai acasă” printre conceptele astea).

IPv6 conține un număr incomensurabil mai mare de adrese decât IPv4, deoarece primul folosește adrese descrise în 128 biți iar ultimul doar în 32 de biți. Spațiul foarte mare de adrese IPv6 conține un total de 2128 (aproximativ 3.4×1038) adrese, număr care permite alocarea a 5×1028 (circa 295) adrese fiecărei persoane din cele 6,8 miliarde (6.8×109) câte sunt în viață în 2010. Schimbând puțin perspectiva numărul de adrese IPv6 alocat fiecărui om este egal cu numărul de atomi dintr-o tonă metrică de carbon și numărul total de adrese IPv6 este mai mare cel al grăunțelor de nisip existente pe toate plajele lumii.

NRO estimează că în 2010 cele cinci RIR-uri vor aloca peste 2.000 de blocuri de adrese IPv6, înregistrând o creștere de peste 70% față de numărul de adrese IPv6 alocate în 2009. Prin contrast, numărul de adrese IPv4 alocate în 2010 va crește cu doar 8%.

Cu ocazia anunțului de astăzi NRO trage puțin spuza sub propria oală avertizând subtil că fără planificarea și lansarea adecvată a lui IPv6 ar putea exista bruiaje haotice ale adreselor IP care ar putea crește costurile de mentenanță ale Internetului și amenința stabilitatea și securitatea rețelei globale.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] vorbește în ultimele luni în media internațională de specialitate. Chiar și eu am scris un articol pe aceeași temă în 18 octombrie anul trecut. Sursa unui eventual atac de panică este următoarea: Internetul așa [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.