EmailOracle: urmărește cine-ți deschide și citește mailurile (trimise)

EmailOracle logoAm trimis zilele trecute un email unui director de bancă prin care-l rugam să-mi dea niște detalii cu privire la OUG 50/2010. Bineînțeles că nu a catadicsit să-mi răspundă, deși credeam că suntem amici. Când l-am sunat la telefon și l-am întrebat dacă nu e în concediu sau internat în vreun spital de nu mi-a răspuns la mesaj, acesta a replicat că nu a văzut mailul cu pricina din cauză că primește câteva sute de mesaje pe zi și nu are cum să le citească pe toate.

”A-ha! Când ne-am cunoscut de mă curtai asiduu, mai ceva ca pe-o fată mare, să-mi iau un credit prin banca ta eram important, la fiecare email trimis de mine îmi răspundeai printr-un apel telefonic iar acum când sunt doar un biet „împrumutat” nu ai cum să-ți citești toate mailurile”, mi-a trecut prin cap, întrebându-mă:

„Oare nu există o posibilitate (legală) să văd când și dacă oamenii cărora le trimit scrisori electronice le deschid?”

Iată și răspunsul: EmailOracle - o companie starter care va fi un coșmar pentru oamenii de teapa amicului meu, directorul de bancă. Serviciul furnizat de EmailOracle (care nu cred că are nicio treabă cu Oracle, cea mai mare companie open-source), este un plugin sau o extensie de browser care augmentează contul de Gmail, adăugându-i acestuia posibilitatea de a urmări și analiza mesajele expediate precum și să primești alerte despre un email dacă nu primești un reply la el într-un anumit număr de zile. După instalarea pluginului, interfața editorului de mesaje email are câteva butoane în plus (evidențiate în imaginea de mai jos):

EmailOracle_1

Cum funcționează EmailOracle? Foarte simplu. Serviciul inserează o imagine în fiecare email pe care-l trimiți și vrei să fie urmărit. Când mesajul urmărit este deschis de către destinatar este inițiată o conexiune către serverele EmailOracle pentru a descărca respectiva imagine. Astfel află EmailOracle că emailul a fost deschis. Rezultatele urmăririi sunt trimise către utilizatori sub forma unui panou de bord construit în interfața Gmail sau pot fi vizualizate direct la ei pe site (prin autentificare).

Trucul este isteț, fiind folosit și de către alte servicii de urmărire a mailurilor, cum ar fi MailChimp, cu diferența că restul serviciilor sunt orientate mai mult înspre marketing, pe când EmailOracle este destinat folosirii de către utilizatorii individuali.

Serviciul include o variantă de bază, gratuită, care-ți permite urmărirea unui număr de maxim 20 de emailuri pe lună. Cei care doresc să urmărească mai multe mesaje pot opta pentru variantele Basic, Deluxe sau Pro ale căror costuri se ridică la 9,95$, 19,95$, respectiv 99,95$ lunar. Fiecare plafon dă acces la un număr mai mare de mesaje urmărite lunar (varianta Pro permite urmărirea a 10.000 de mailuri), dar abonamentele Deluxe și Pro permit clienților folosirea unor semnături personalizate, ceea ce înseamnă că aceștia își pot seta o imagine cu latura de 1 pixel pentru a fi descărcată de pe serverele EmailOracle – făcând-o practic invizibilă destinatarilor.

EmailOracle_2Detaliul ăsta cu imaginea de 1 pixel invizibilă celor cărora le este destinat mesajul ar putea fi oarecum neliniștitor pentru unii: la urma-urmei, toți mai mințim uneori că nu am apucat să citim un email când de fapt l-am citit. Pentru a calma spiritele, EmailOracle oferă posibilitatea încetării urmăririi dacă destinatarul face click cu mouseul pe imaginea primită prin email. Dar, din nou, dacă respectiva imagine are latura de 1 pixel, este foarte posibil să fie foarte greu de observat.

În privința instalării unui plugin și acordării de acces lui EmailOracle pe contul personal de Gmail, compania face următoarele precizări:

Luăm intimitatea și securitatea foarte în serios. Nu vom stoca niciodată emailurile nimănui pe serverele noastre ci doar un minim de informații necesare pentru a furniza indicatori în privința utilizării mailurilor (doar informațiile conținute de headerul emailului și doar la mesajele pentru care utilizatorul solicită urmărirea). De asemenea, folosim facilitatea OAuth de conectare la Gmail, motiv pentru care nu stocăm niciodată vreo parolă pe serverele noastre iar pentru conexiuni facem uz de criptarea SSL astfel că nimeni să nu poată intercepta ilegal mailurile urmărite.

Pe lângă abilitatea de a urmări mailurile, alertele pentru mesajele la care nu am primit răspuns sunt de asemenea folositoare. Per ansamblu, acest plugin este foarte folositor pentru Gmail.

De abia aștept să-i mai trimit directorului amintit la începutul articolului un mail în speranța că-l voi prinde cu mâța-n sac. Sau cu pene de puișor de găină pe botic.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.