Suferă internet-ul de schizofrenie?

Internetul schizofrenic

Cine nu-şi doreşte să ia o pauză din când în când? Adică să se îndepărteze, fie şi preţ de doar câteva zile, de agitaţia oraşelor aglomerate pentru a se retrage în câte un loc liniştit? Eu o fac ori de câte ori am ocazia. Singura problemă care nu-mi convine este aceea că ies în afara buclei informaţionale. Cu alte cuvinte, rămân în urmă atât cu ce se mai întâmplă atât prin lume cât şi cu preocupările celor care fac parte din reţeaua mea socială (adică tovarăşii cu care ţin legătura prin Twitter, Facebook, Yahoo Messenger, GTalk, etc…). Şi, cum îmi place să ştiu pe ce lume mă aflu, la fiecare revenire “la oraş” urmez nişte paşi care observ că au devenit deja o rutină: îmi verific adresele de mail, profilele de pe reţelele sociale, citesc ce a mai apărut nou pe site-urile şi blog-urile pe care le urmăresc (direct sau prin RSS), ori mă uit pe YouTube şi alte site-uri asemănătoare. Toate etapele astea îmi iau din ce în ce mai mult timp şi a început să mă deranjeze că nu am toate informaţiile care mă interesează într-un singur loc, “la un click distanţă“.

Din păcate (sau din fericire?) informaţiile sunt disparate pe net, există o sumedenie de surse de informare. Acest lucru are atât avantaje (este mai dificilă controlarea acestora de către o singură entitate rău-voitoare) dar şi dezavantaje (munca depusă în cantitate mai mare de către utilizatorul avid de informaţie să o obţină). Se pare că aceste probleme îi frământă şi pe alţii, din moment ce paşi timizi au fost făcuţi pe direcţia unificării serviciilor în funcţie de preferinţele fiecăruia.

1. Storytlr – sub sloganul “viaţa ta online”, se vrea un serviciu un pic altfel. Şi, după cum o imagine face cât o mie de cuvinte, o las pe aceasta să vorbească de la sine:

Homescreen Storytlr

Eu cam aşa îmi imaginez că va arăta mult-lăudatul web 2.0. Sau cel puţin o parte din el. Lăudabil efortul, mai ales că în spatele proiectului se află doar doi oameni, un belgian şi un irlandez. Păcat că site-ul se închide la 31.12.2009, sub motivul că se încearcă migrarea acestuia spre o platformă open source. Eu bănuiesc că n-au reuşit să găsească o soluţie simplă şi eficientă de monetizare a acestui serviciu. Promiţător, de altfel.

2. O abordare oarecum similară a problematicii au încercat cei de la Firefox cu Ubiquity, având rezultate încurajatoare:

Ubiquity for Firefox from Aza Raskin on Vimeo.

Nu pot să închei fără ca să ofer şi un răspuns la întrebarea din titlu. Acesta este:

Da, dar din fericire, este vindecabil!

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.