O descoperire importantă face monitorul color cu un consum ultra-redus de energie o realitate

Jason Heikenfeld and Shu Yang's research.Chiar mă întrebam recent dacă nu s-ar putea construi niște monitoare capabile să convertească lumina ambientală în imagini similare celor produse de monitoarele actuale. Deși sună prea bine să fie adevărat, cercetătorii de la Universitatea din Cincinatti sunt convinși că au dezvoltat un ecran electro-fluidic care oferă consumul ultra-redus de energie a unui e-ink în combinație cu trăsăturile video și de culoare ale unui LCD.

Tehnologia, a cărei dezvoltare a durat 7 ani, presupune un sandviș format dintr-un strat de electrozi reflexivi (similar unei oglinzi puternic reflexive) montat între două straturi de lichid (ulei și o dispersie pigmentată fluidă).

Monitor care functioneaza cu lumina ambientala

Lumina ambientală pătrunde prin ecranul monitorului și prin primul strat de lichid, lovind electrozii reflexivi. În momentul în care lumina atinge electrozii reflexivi, este redirecționată înspre exterior, direct în ochii privitorului, creând percepția unei imagini luminoase, cu niște culori saturate… sau text, ori video.

Un curent electric de mică intensitate pune în mișcare aceste straturi de ulei și dispersia pigmentată fluidă. Mișcarea apare între stratul inferior, situat în spatele electrozilor reflexivi și stratul montat înaintea acestora. Când substanța pigmentată este poziționată în stratul superior (dintre lumina ambientală și electrozii reflexivi) este creată o rază reflectată de lumină colorată care se combină cu milioanele de raze din lumina ambientală pentru a produce o expunere plină de culoare.

Modificarea imaginii afișate consumă energie iar generarea de imagini video va necesita mult mai multă energie decât întoarcerea paginii pe un ebook dar avantajul major este că, imaginea odată generată, poate fi afișată la nesfârșit fără niciun consum energetic.

Cercetătorii de la Universitatea din Cincinatti afirmă că tehnologia lor permite producerea unor monitoare cu două treimi mai luminoase decât tehnologia Mirasol dezvoltată de Qualcomm care la rândul ne promite un consum energetic mult diminuat față de standardele actuale.

Ecranele cu un consum ultra-redus de curent pot fi manufacturate cu liniile de producție curente iar cercetătorii estimează că acestea vor fi folosite pentru afișarea unor informații despre produse în supermarketuri peste aproximativ 3 ani. Mă bucur că această tehnologie va fi folosită pentru prima oară acolo unde chiar este importantă.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.