Un venezuelan a fost condamnat la 10 ani închisoare pentru VoIP hacking

VoIP logoO instanță din America a emis Vinerea trecută o sentință prin care un bărbat din Venezuela trebuie să stea 10 ani la închisoare pentru că a furat și a revândut mai mult de 10 milioane de minute de telefonie VoIP. Edwin Pena, în vârstă de 27 de ani, a fost condamnat în Februarie 2010 ca lider al unui grup responsabil de compromiterea unui număr de 15 companii de telecomunicații și re-rutarea apelurilor în interiorul propriilor rețele (unde acestea erau gratuite).

Pena a fost ajutat de către hackerul Robert Moore împreună cu care au lansat atacuri de tip „brute-force” asupra rețelelor VoIP de pe teritoriul SUA. Moore a fost găsit vinovat de scrierea programelor care încercau la nesfârșit să ghicească cele mai importante coduri de prefix, coduri ce erau apoi utilizate pentru autorizarea traficului în aceste rețele. Rețeaua companiei AT&T a fost scanată de către cei doi în vederea identificării unor porturi vulnerabile de peste 6 milioane de ori într-un interval de doar 4 luni în 2005. AT&T a avut un aport important în investigația autorităților dar nu se află pe lista companiilor prejudiciate.

Din momentul în care venezuelanul obținea accesul la rețelele compromise, acesta opera ca și cum ar fi fost un intermediar angrosist de VoIP, vânzând servicii de telefonie prin internet unor persoane juridice la prețuri de dumping. Scamatoria a costat victimele mai mult de 1,4 milioane de dolari, printre acestea numărându-se Net2Phone, NovaTel și Go2Tel.

Acesta este primul caz din America de VoIP hacking în care o persoană a fost condamnată deși venezuelanul aproape că a scăpat de condamnare, ascunzându-se în Mexic după ce a ieșit pe cauțiune dar fiind capturat în 2009 din cauza ajutorului dat de către prietena sa (țineți minte: să nu aveți încredere în mexicane dacă sunteți certat cu legea!).

Edwin Pena va trebui să plătească despăgubiri în valoare de un milion de dolari iar după ispășirea pedepsei va fi deportat în țara sa de baștină. Cam mare ghinionul de pe capul lui, având în vedere că Robert Moore, partenerul lui de afaceri, a fost condamnat la doar 2 ani de închisoare – o fi căzut la pace cu acuzatorii în defavoarea lui Pena? Probabil că și escapada lui prin Mexic l-a ajutat pe venezuelan să „câștige” un deceniu de pușcărie.

Iată și una din sursele articolului.

Cazul ăsta îmi amintește de perioada romantică a anilor ’70 când phreaking-ul era la modă (denumire dată oamenilor pasionați de studierea, explorarea și experimentarea sistemelor de telecomunicații, cum ar fi echipamentele și sistemele conectatele la rețelele de telefonie publică – sunt considerați ca fiind precursorii hackerilor moderni). He-he, își mai amintește cineva de Kevin Mitnich, Steve Wozniak ori de legendarul „Captain Crunch”? (e chiar cel din imaginea statică de mai jos):

Phreaking-ul este explicat începând cu minutul 4:27

Lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci, companiile de telefonie fiind la fel de iritate când descoperă că anumite vulnerabilități ale propriilor rețele sunt exploatate pentru efectuarea unor apeluri gratuite de către niște temerari.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.