Skimmerii au devenit înfricoșător de sofisticați – „gura de bancomat”

skimmer, fantă, ATM, bancomat

Skimmerul din fotografia de mai sus a fost demontat de pe un bancomat Citibank din SUA fiind destinat să scaneze în mod secret informațiile de pe banda magnetică a cardului și să filmeze codul PIN, toate aceste date fiind transmise apoi wireless unui individ (sau la mai mulți) dornic de câștiguri bănoase fără prea multă muncă. Ți-ai fi dat seama că bancomatul căruia de pregătești să-i încredințezi cheile de la propriile finanțe este compromis în halul ăsta?

„Gura de bancomat” cum îi spun băieții din branșă, este echipată cu o cameră video care înregistrează tastatura bancomatului (pentru a captura codul PIN introdus de victimă) și se vede cu ochiul liber că a fost special proiectată pentru modelul ăsta de ATM.

După obținerea datelor cardului victimei, șmecherii (le spun așa din considerentul că fraieri suntem noi, cei care folosim bancomatele cu bună credință) le folosesc pentru a crea clone ale cardurilor originale, prin scrierea acestora pe suporți blank cu ajutorul unor dispozitive denumite MSR-uri (prescurtarea de la Magnetic Stripe Reader):

MSR, skimmer, carduri blank

Credit: Identitytheft.info

Înarmați cu câteva zeci de clone, haiducii noștrii se prezintă la bancomate (purtând bluze cu glugă sau șepci cu cozorocul mare) în miez de noapte pentru a retrage sume fabuloase de bani, în timp ce bietele victime se odihnesc neavând habar de faptul că hoții le devalizează conturile bancare.

Mă întorc la gura de bancomat prezentată la începutul articolului și vă mai arăt o poză cu interiorul acesteia:

Skimmer ATM interiorFaptul că au montat camera video chiar în fanta bancomatului ne oferă indicii valoroase cu privire la nivelul de perfecționare atins de carderi, deoarece modelele mai vechi aveau camera video destinată capturării codului PIN detașată de cititorul benzii magnetice și montată în partea superioară a bancomatului, ca-n pozele de mai jos:

Uite și un filmuleț în care doi haiduci din ăștia montează un skimmer și o cameră video pe un bancomat (observați că acțiunea nu durează mai mult de 10 secunde):

Chestia perversă cu acest tip de skimmer este că victima nu bănuiește frauda, bancomatul funcționând fără nici un fel de eroare (spre deosebire de alte modalități de compromitere care presupun blocarea cardului în ATM). Și nu care cumva să te îmbeți cu apă rece sperând că astfel de grozăvii se întâmplă la fel de rar ca eclipsele totale de Soare; de fapt se întâmplă mai des de cât ar fi dispuse băncile să recunoască: o simplă căutare pe Twitter după expresia „ATM skimmer” te va convinge că fenomenul este unul de amploare.

Ce poți face pentru a te proteja?

În timp ce nu există un panaceu universal care să te apere de compromiterea cardului, se recomandă sporirea atenției în perioadele când cardul bancar este scos din portofel pentru retragerea de bani (sau efectuarea de plăți).

Următorii pași ar trebui să-i ai în vedere dacă vrei să reduci la minim riscurile copierii datelor la bancomat:

  • studierea amănunțită a bancomatului în care urmează să introduci cardul;
  • încearcă să identifici elemente care au altă culoare decât restul ATM-ului sau care pur și simplu nu se îmbină perfect cu panoul frontal al bancomatului:
  • scutură ușor fanta și tastatura bancomatului pentru a verifica dacă acestea nu au un joc nepermis de mare;
  • în timp ce tastezi codul PIN acoperă-ți mâna cu un ziar, revistă sau cu portofelul pentru a obstrucționa câmpul vizual al unei eventuale camere video montate în partea superioară a bancomatului;
  • apasă mai multe taste decât cele 4 necesare pentru codul PIN pentru a-i induce în eroare pe cei care-ți urmăresc mișcările (pentru un cod PIN de 1234 apasă tasta 1, urmată de tasta 7 – pe care nu o apeși, doar o atingi, apoi tasta 2 – urmată de tasta 9 și așa mai departe). Completare: nu cred că este o idee bună să-ți setezi codul PIN de forma 1234.

Bâncile ar trebui să facă mai multe pentru educarea clienților: de exemplu, afișarea unei imagini pe ecranul bancomatului după introducerea cardului care să prezinte panoul frontal al acestuia însoțită de textul „Așa arată un ATM necompromis al băncii noastre. Dacă observați orice altă componentă în plus, vă rugăm să apăsați tasta „X” sau să sunați la numărul……” (unde tasta X activează o alarmă în centrala băncii), ar fi o măsură eficientă de prevenire.

E drept că majoritatea bancomatelor de la noi afișează un text de avertizare a clienților asupra skimmerelor dar eu cred că se pot face mai multe. Mult mai multe.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeeCrimeFavorite

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.