Cărți de credit care conțin un computer în interior: mai sigure și mai eficiente

Card 2.0 - Dynamics - multiaacount

Cardul 2.0 va fi multi-cont permițând comutarea între mai multe conturi de la aceeași bancă

Se pare că cei de la MasterCard nu sunt singurii preocupați de creșterea gradului de securitate (aproape inexistent în prezent) oferit de generația actuală a cardurilor bancare prin testarea cărților de credit cu taste numerice și mini-ecrane.  Compania Dynamics a prezentat recent două tipuri de carduri bancare care-și pot rescrie informațiile de pe banda magnetică printr-o simplă apăsare a unui buton (situat chiar pe card).

Noile carduri au aceleași dimensiuni ca și cele obișnuite, cu mențiunea că sunt o idee mai flexibile decât cele din urmă. Fiind acoperite în întregime cu un material plastic, cardurile produse de către Dynamics sunt rezistente la zgârieturi fiind imune și la acțiunile de altfel devastatoare ale apei (producătorul afirmă că fac față unei întâlniri de gradul zero cu o mașină de spălat).

Bateria litiu-polimer încorporată are destulă energie încât să asigure o perioadă de cel puțin 4 ani de folosire intensivă (foarte puține carduri bancare din prezent sunt emise pe o perioadă mai mare de 4 ani).

În interiorul fiecărui card au fost înghesuite peste 70 de componente miniaturizate de calculator într-un spațiu de 1/10 dintr-un cub cu latura de 2,54 centimetri, sistemul informatic din interior fiind astfel capabil să rescrie informațiile aflate pe banda magnetică situată pe reversul cardului fără ajutorul niciunui dispozitiv exterior.

Primul model prezentat este cel din imaginea de mai sus, se numește „MultiAccount” și are salvate informațiile unui număr de 2 conturi bancare, selectarea contului care urmează să fie folosit făcându-se printr-o simplă apăsare de buton, aprinderea unui led indicând contul activ (vezi detalii în clipul de mai jos).

Card 2.0 - hiddenAl doilea tip de card, intitulat „Hidden” („Ascuns”) este mai interesant deoarece atât 6 cifre din numărul cardului de pe avers cât și informațiile salvate pe banda magnetică nu sunt vizibile până în momentul introducerii de către utilizator a unui cod PIN.

În locul celor 6 cifre invizibile fără codul PIN cardul conține un ecran alb-negru, deasupra căruia pot fi distinse cele 5 taste folosite pentru introducerea codului PIN (inscripționate de la „A” la „E”).  Atât cifrele afișate pe ecran cât și cele scrise pe banda magnetică sunt șterse automat după o perioadă rezonabilă de timp (probabil câteva zeci de secunde).

Marele avantaj al cardului „Hidden” este în scenariul pierderii sau furtului, în lipsa codului PIN acesta devenind doar o bucată de plastic nefolositoare în mâinile celui care-l găsește (sau fură).

Aceste carduri bancare sunt mai costisitoare de produs decât cele actuale dar creșterea gradului de securitate și plusul de funcționalitate oferit compensează din plin prețul de fabricație crescut. Faptul că acestea pot fi folosite în orice cititor de carduri (în lume fiind instalate peste 16 milioane) înseamnă că nu există practic nicio barieră în răspândirea acestora pe scară largă (cu excepția birocrației, a inerției și a lăcomiei băncilor).

Cu toate acestea, îmi place ideea unui card capabil să memoreze mai multe conturi, contribuind astfel la reducerea efectului de portofel gras, cum avea George Constanza din Seinfeld. Și dacă toată lumea vorbește despre web 2.0 de ce nu am upgrada și cardurile bancare la standardul „Card 2.0”? Mai ales că nici bancomatele nu mai sunt chiar atât de sigure cum se credea.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.