Fujitsu proiectează un sistem de încărcare multiplă prin wireless a gadgeturilor

Există în prezent prin lumea civilizată mai multe sisteme care promit (și permit) încărcarea acumulatorilor dispozitivelor mici (cum ar fi smartphoneurile) prin folosirea inducției magnetice. Fujitsu a anunțat că lucrează la un proiect care ne va face să uităm de ritualul conectării smarphoneului la încărcător din fiecare seară (uneori chiar mai des). Sistemul dezvoltat de Fujitsu va suporta încărcarea simultană a mai multor dispozitive fără să mai fie folosite cabluri doar prin puterea miraculoasă a rezonanței magnetice.

Fujitsu magnetic resonance charger

Noua tehnologie va permite designerilor soluțiilor de încărcare wireless să reducă drastic perioada necesară construirii transmițătoarelor și a receptoarelor destinate încărcării prin rezonanță magnetică deoarece tehnologia include un simulator de analiză al câmpului magnetic ce are rolul de a determina modelul bobinei și simulează condițiile de rezonanță, procedură care are ca rezultat posibilitatea folosirii simultane a unor receptori cu mărimi diferite ale bobinelor.

Eficiența sistemului va fi de 85% indiferent de poziția receptorilor față de transmițător. În testele făcute până în prezent Fujitsu a reușit să încarce 3 dispozitive în 10 minute, interval care este de 150 de ori mai mic decât timpul necesar încărcării în cazul folosirii unor tehnologii mai vechi (25 de ore).

Rezonanța magnetică este un concept cu care Fujitsu flirtează încă din 2006 când a început să lucreze la o formulă de încărcare prin wireless și diferă de inducția electromagnetică (folosită de către concurență). Fujitsu ne explică motivele datorită cărora tehnologia promovată de ei este superioară, prin folosirea doar a unui capacitor și a unei bobine pentru a crea o rezonanță în receptorul energiei:

Inducția electromagnetică presupune inducerea unui flux magnetic între emițătorul și bobina care recepționează energia funcționând datorită forței electromotoare. Această metodă a fost folosită (printre altele), la telefoanele fixe fără fir (cordless). Dezavantajele tehnologiei sunt că aceasta funcționează doar pe distanțe scurte iar transmițătorul și receptorul trebuie să fie aliniate, lucru care nu face o diferență prea mare față de cazul folosirii unei stații de încărcare cu cablu.

Prin contrast, metoda rezonanței magnetice care a fost pentru prima dată propusă în 2006, folosește o bobină și un capacitor pe post de rezonator, transmițând electricitatea pe o distanță de câțiva metri și, din cauză că un singur transmițător poate alimenta simultan cu energie mai mulți receptori, depunem eforturi pentru lărgirea aplicabilității tehnologiei care va încărca orice de la electronice portabile până la mașini electrice.

Simplul gest de așezare a telefonului pe o suprafață plană – cum ar fi o masă, ar declanșa transmițătorul care va începe încărcarea acestuia.

Fujitsu wireless charger - magnetic resonance

Aproape că sună prea bine ca să fie adevărat.

Fujitsu speră că primele modele de încărcătoare și dispozitive compatibile cu această tehnologie vor fi disponibile pe piață în 2012, moment în care vom putea spune cu toții că suntem în sfârșit liberi. Liberi de povara transportării unui încărcător și de alimentarea periodică cu energie a mult-iubitelor noastre gadgeturi. Îmi imaginez că astfel de încărcătoare vor fi disponibile în zonele aglomerate (aeroporturi, cluburi, stații ale mijloacelor de transport în comun, benzinării etc.).

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.