Instant-izarea ia amploare

Vorbeam zilele trecute despre Google Instant – modificarea pe care Google a făcut-o la interfața de căutare și care-ți permite să vezi rezultatele actualizate pe măsură ce tastezi. Așa cum era de așteptat, ideea a avut priză maximă în rândul utilizatorilor și, mai mult, a stârnit un val de reacții sub forma unor “instantizări” (neoficiale) apărute peste noapte în legătură cu alte aplicații web foarte cunoscute.

Astfel, studentul în Computer Science la Universitatea Stanford Feross Aboukhadijeh a creat un site numit YouTube Instant cu o interfață ultra minimalistă care face exact ce sugerează titlul: pe măsură ce utilizatorul tastează începutul unui șir de căutare, interfața anticipează șirul de căutare cel mai apropiat pentru care există rezultate YouTube (șirul anticipat este și afișat în partea dreaptă) și identifică clipul YouTube cel mai relevant relativ la textul introdus, apoi începe să-l ruleze. De remarcat faptul că utilizatorul nu poate interacționa în niciun fel cu filmul – controalele obișnuite din interfața YouTube (play, pause, cursorul) sunt absente cu desăvârșire. De asemenea, nu este posibilă selectarea altor clipuri similare.

E limpede că interfața lui Feross nu are o utilitate practică reală însă ea atrage atenția asupra aplicabilității conceptului de “instant-izare” asupra altor aplicații web precum și asupra posibilităților tehnice existente și nu în ultimul rând oferă utilizatorului o experiență interesantă. Realizarea studentului a atras atenția lui Chad Hurley, CEO-ul de la YouTube, care i-a trimis imediat lui Feross pe Twitter o ofertă de angajare la YouTube! Vezi ce înseamnă să faci lucrul potrivit la momentul potrivit!

Povestea lui Feross s-a răspândit rapid și a fost un exemplu pentru alți dezvoltatori software, ca de exemplu americanul Michael Hart căruia nu i-a luat mult (4 ore, după spusele lui) să pună pe roate un Google Maps Instant în care tastezi un nume de locație și până n-ai apucat să termini te trezești că ai în față harta centrată exact pe locația respectivă. La fel ca și Feross, și Michael Hart e în căutarea unui job la Google, lucru pe care îl spune răspicat chiar pe site-ul Google Maps Instant, după cum se poate vedea în continuare:

Și, ca să fie mai convingător în fața mai marilor Google, Michael Hart a mai instant-izat încă o aplicație Google. Este vorba despre Google Images Instant:

Instant-izarea nu s-a oprit aici. Google a ieșit deja în față cu o primă implementare a facilității Google Instant accesabilă direct din Omnibox-ul browserului Chrome. În dev channel și canary build facilitatea este deja implementată și poate fi accesată dacă se pornește browserul cu următoarea opțiune din linia de comandă: –enable-match-preview. O diferență notabilă față de căutarea instantanee din Google Search este că rezultatele afișate sunt cele corespunzătoarele șirului introdus în Omnibox fără a se face nicio predicție. De exemplu, dacă în Omnibox se introduce wea, vor fi afișate rezultatele pentru șirul de căutare wea, nu pentru cuvântul weather, cum s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi dat căutarea direct în Google Search. Însă până când Google Chrome 7 va ajunge la varianta finală cu siguranță că implementarea se va perfecționa.

E interesant de remarcat că Bing, motorul de căutare al lui Microsoft, concurent pentru Google, ar fi putut încă de anul trecut să implementeze căutarea instantanee și totuși nu a făcut-o. Long Zheng, un angajat Microsoft, a realizat încă de anul trecut în timpul lui liber o astfel de interfață pentru Bing, care se poate vedea aici. Cu toate astea cei de la Bing n-au preluat ideea pentru a o introduce în motorul lor de căutare. Oare le-o fi fost teamă de numărul mare de căutări suplimentare pe care o astfel de interfață le-ar fi trimis spre serverele lor? Dacă ar fi implementat-o înaintea lui Google oare ar fi ajutat asta Bing-ul lui Microsoft să câștige teren în fața bestiei din Mountain View?

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] antidotul la amenințarea adusă de Twitter prin lansarea lui Google Instant (extins ulterior la alte produse Google și șlefuit prin adăugarea shortcut-urilor din tastatură), gigantul din Mountain View a început [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.