Marissa Mayer – ducesa de Google

Google, compania care de-a lungul ultimului deceniu a revoluționat modul în care accesăm informația, are în linia întâi o personalitate care, oricum ai lua-o, nu poate rămâne neobservată: Marissa Mayer.

O femeie într-o funcție de conducere. Până aici nimic neobișnuit. Numai că Marissa Mayer nu este o femeie oarecare. Ea lucrează la Google încă din 1999 și face parte din primii 20 de angajați ai companiei, fiind totodată prima femeie inginer din echipa Google. Ea a avut o contribuție importantă în Google Search și Gmail și i se atribuie o parte însemnată din succesul pe care l-au avut interfețele cu utilizatorul din cele două produse. A fost implicată și în alte proiecte ca de exemplu Google Maps, Google Earth, iGoogle, iar anul trecut, pe când avea 34 de ani, a fost numită de conducerea Google în funcția de „Vice President of Search Product and User Experience”. Sună impresionant, nu? Asta, pe românește, înseamnă că terenul ei de joacă este acolo unde produsele create de colegii ei care fac dezvoltare software se întâlnesc cu nevoile utilizatorilor. Ea este cea care stabilește când și dacă un anume produs Google este pregătit pentru a fi lansat către utilizatori.

Absolventă a Universității Stanford, a studiat acolo disciplinele de Computer Science specializându-se în inteligență artificială. Cu toate că nu se încadrează deloc în tiparele softistului tipic (acel ursuleț cu ochelari care nu se simte în largul lui în colectivitate ci mai degrabă ar sta zi-lumină-noapte-întuneric clămpănind în spatele monitorului), Marissa este, fără îndoială, o femeie cu o remarcabilă inteligență tehnică, deși, culmea, e blondă. Bine, nu e blondă naturală, dar mă prefac că n-am observat. :P

Am văzut mulți oameni cu o inteligență tehnică deosebită însă complet antitalent la afaceri și cu inteligență emoțională zero. Indivizi care nu știu să întrețină relații sociale armonioase, care sunt complet incapabili să îi învețe pe alții ceea ce știu ei, ca să nu mai vorbesc de capacitatea de a se impune ca lideri naturali într-un grup. Nu este cazul Marissei, ea se descurcă excelent și pe partea emoțională, mai ales că e femeie. Iar în poziția ei inteligența emoțională e esențială, pentru că în afaceri și management lucrezi cu oameni, nu cu mașini.

Și, colac peste pupăză, mai e și o apariție fermecătoare, pe deasupra. Cel puțin eu, ca bărbat, așa o găsesc, chiar dacă nu e la nivelul fotomodelelor de prim rang. E frumoasă, are un zâmbet cald și plăcut și e o ființă plină de energie. Rar de tot poți întâlni toate calitățile astea într-o femeie. Așa că rămân la părerea mea că nu prea ai cum să n-o remarci, prea e dată dracului blonda de la Google. Ah, un mic detaliu: revista Fortune o menționează pe Marissa printre primele 50 cele mai puternice femei din lume. Dintre care, surprinză (sau nu), este cea mai tânără.

Ca bărbat, când te întâlnești cu o femeie care ocupă un post de management ca al ei, te aștepți să dai peste vreo băbătie colțuroasă la vreo 45-55 de ani care-și bate soțul acasă și care e ea însăși un fel de bărbat cu sâni. Dar surpriză, Marissa e mai feminină ca multe femei care n-au nicio treabă cu tehnica și în primul moment chiar nici nu știi cum s-o iei.

O femeie frumoasă care e în elementul ei atât în relația cu oamenii cât și în relația cu mașinile se mișcă natural tot timpul și e foarte sigură pe ea, așa că îmi pot ușor imagina că mulți bărbați care au intrat în contact cu ea s-au simțit intimidați de atu-urile ei multilaterale. ;)

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Analize

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. ldldaniela spune:

    Sunteti si destepti..si glumeti…periculoasa combinatie..sper sa invat multe de la d-tra..O seara buna..


Pingbacks

  1. [...] Mayer, „ducesa de Google”, după cum îi spune Șopârloiul într-un un articol cam elogios pentru gustul meu, va renunța la funcția de Vicepreședinte a  „Search Products and User [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.