Google Scribe – un editor de text care-ți citește gândul

În engleză, deocamdată.

Cum adică îți citește gândul?

Păi, te apuci să scrii o frază și după câteva cuvinte Google începe să-ți facă sugestii referitoare la următorul cuvânt (sau următorul grup de cuvinte) pe care urmează să-l (să le) scrii. Sugestiile vin sub forma unei liste numerotate de tip drop down ce conține până la zece cuvinte cu cele mai mari probabilități de a apărea în poziția respectivă din frază. Cea mai rapidă metodă de a selecta una dintre sugestii este tastarea cifrei între 0 și 9 ce corespunde sugestiei în cauză.

De unde știe Google ce sugestii să-ți facă?

Păi la câte texte a scanat Google la viața lui, cam are idee despre care ar putea fi cuvintele cu probabilitatea cea mai mare de apariție în fiecare poziție din frază. Lista de sugestii, inițial sortată descrescător în funcție de un scor intern, poate fi sortată și după alte criterii (de exemplu alfabetic sau după relevanță). O anumită sugestie poate fi marcată ca nepotrivită (clic pe stegulețul din dreapta) și atunci ea nu va mai apărea pe viitor în lista de sugestii.

Dar dacă niciuna din sugestii nu e bună?

Nicio problemă. Tastează mai departe ca și cum n-ai fi primit nicio sugestie și poate că după câteva noi caractere tastate lista permanent actualizată va include și cuvântul pe care intenționezi să-l scrii.

Ah, înca ceva: nu e nevoie să editezi textul neapărat din caseta de editare din Google Scribe. Dacă faci drag and drop cu linkul Google Scribe Bookmarklet (aflat sub caseta de editare) pe bara de bookmark-uri, o să-ți apară acolo un buton cu care vei putea să activezi sau să dezactivezi funcția Google Scribe după necesitate, pe orice altă pagină web, de exemplu când scrii un mesaj nou în Gmail (cel puțin în Google Chrome facilitatea funcționează).

Dar să lăsăm vorbăria – mai bine dă-i chiar tu un test lui Google Scribe aici – și nu uita: doar în engleză (deocamdată). Când va apărea Google Scribe și în limba română viața bloggerilor mioritici va deveni mai ușoară și, cine știe, poate chiar se vor îngrășa nemaiconsumând atâtea calorii cu tastatul. :P

Sau dacă nu te-ai decis să treci tu însuți la fapte și vrei să vezi cum lucrează alții în Google Scribe, uite aici un filmuleț:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    Iti dai seama ca numai google putea sa lanseze un astfel de program datorita cautorilor care au avut loc de atatia ani pe search-ul lor.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.