Canon dezvăluie propriul concept de cameră multifuncțională ultraHD (rezoluție 4K)

Canon 4k camÎn imaginea de mai sus apare primul prototip al unei camere multifuncționale compacte realizat de către Canon capabilă să înregistreze imagini într-un ritm de 60 de cadre pe secundă la o rezoluție 4k (4096×3072 de pixeli – standardul actual folosit în cinematografie) cu ajutorul unui singur senzor CMOS de 8 Megapixeli.

Conceptul a fost prezentat cu ocazia evenimentului Canon EXPO 2010 New York, oficialii Canon subliniind că nu va fi disponibil niciodată consumatorilor (cel puțin nu în această variantă); oricum aparatul nu este suficient de bine finisat pentru a putea fi folosit de către profesioniștii în imagini digitale, numărul butoanelor care controlează diferiți parametri ai acestuia fiind foarte mic, după cum explică și cineastul HDSLR Philip Bloom pe blogul personal.

Canon a mai atras recent atenția opiniei publice internaționale cu mai multe prototipuri și concepte interesante cum ar fi:

  • primul senzor APS-H CMOS de 120 Megapixeli cu o rezoluție de 13.208×9.184 de pixeli, oricare subsecțiune a acestuia putând captura imagini HD la o rată de 9,5 cadre pe secundă;
  • un concept de cameră video minune care nu va fi disponibilă mai devreme de 2030 dar va avea următoarele caracteristici: o singură lentilă va fi folosită de la înregistrarea de imagini macro și până la distanța focală de 5.000mm, un senzor cu rezoluție înaltă și un sistem de stabilizare a imaginilor atât de performant încât filmarea cu zoom unor obiecte aflate la distanțe mari va fi o opțiune viabilă;
  • un senzor echipat cu o suprafață de colectare al luminii de 202x205mm, de 40 de ori mai mare decât cea a senzorilor care echipează cei mai buni senzori comerciali de imagine a lui Canon din prezent.

Revenind la camera multifuncțională 4k deși aceasta nu se va produce niciodată, Canon trimite un semnal important industriei video care deocamdată se declară satisfăcută cu rezoluția 1080p (full HD), lucru pe care l-a făcut și YouTube odată cu lansarea suportului pentru clipuri video ultraHD în urmă cu două luni.

La aceeași expoziție Canon a prezentat și un monitor cu diagonala de 32 inchi cu rezoluție 4k care afișează imagini ce nu pot fi distinse cu ochiul liber (vedeți imagini comparative în articolul lui Philip Bloom citat anterior). Mă întreb ce fel de suporți de stocare a datelor va folosi Canon pentru salvarea informațiilor furnizate de o cameră cu rezoluția 4k. Îmi imaginez că SSD-urile și HDD-urile mai trebuie să câștige câțiva zeci de MB/secundă la capitolul performanță la scriere pentru a putea face față fluxului mare de date.

Galerie foto cameră multifuncțională Canon 4k:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    Cateva poze facute de camera?


Pingbacks

  1. [...] Se pare că nu ne vom bucura prea mult de standardul Full HD de 1080p pentru că YouTube suportă deja video cu rezoluție ultraHD de 4096×3072 pixeli iar Canon a dezvăluit relativ recent propriul prototip de cameră multifuncțională ultraHD. [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.