Această fotografie a fost făcută cu un iPhone

iphone rolling shutterS-ar zice că există cel puțin un iPhone (nu se știe modelul) care este capabil să distorsioneze realitatea; asta dacă nu cumva palele elicei acestui avion pot pluti, sfidând gravitatea. Vă voi dezamăgi spunându-vă că Apple încă nu a reușit să producă vreun gadget care să modifice mediul înconjurător și asta nu din cauză că Steve Jobs ar fi străin de conceptul câmpului de distorsionare a realității. Și nici rezultatul vreunei prelucrări istețe în ultima versiune de Photoshop nu este.

Această fotografie a surprins perfect un efect al camerelor foto denumit „rolling shutter” (rostogolirea obturatorului – într-o traducere aproximativă), cu mențiunea că iPhone-ul nu are un obturator fizic.

Se pare că majoritatea camerelor foto digitale nu capturează deodată toată imaginea în momentul în care este apăsat butonul de activare, captura realizându-se prin scanarea orizontală sau verticală a cadrului. Efectul acestei abordări este că nu toate secțiunile unei fotografii sunt înregistrate în aceeași milisecundă (colțul din dreapta sus putând fi capturat puțin mai devreme decât cel din stânga jos etc.) – motiv pentru care a și fost denumit „rolling shutter”.

Deși „rolling shutter” este suficient de rapid pentru a nu afecta dramatic utilizările din viața de zi cu zi, acesta poate fi relevat în cazul fotografierii unor obiecte care se mișcă suficient de rapid, lucru care s-a întâmplat și în fotografia din dreapta.

Sunt convinsă că Steve Jobs nu numai că știe despre această caracteristică a lui iPhone dar ar fi mai mult decât bucuros să o proslăvească îndelung, detaliindu-ne modul în care a fost special proiectată de către inginerii de la Apple și a fost în mod intenționat introdusă în iOS pentru a rezolva o nevoie pentru care nici un alt concurent nu oferă o soluție – și cum, de fapt, imaginea rezultată reflectă realitatea într-un mod mai fidel decât proprii tăi ochi.

Apple. Realitatea noastră este mai bună decât însăși realitatea.

Lăsând deoparte caterinca, fotografia arată cel puțin interesant și am găsit mai multe similare, inclusiv clipuri filmate din avion.

P.S. – Dacă vreți să le vedeți, exprimați-vă dorința în sensul ăsta prin intermediul comentariilor.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eFun

Etichete:

Despre autor: Este fetiţa trupei, cea guralivă şi amuzantă; ne place s-o buzărim de câte ori avem ocazia ca s-o ofticăm, dar nu ne iese întotdeauna pentru că din nefericire ține la glumă. Atenție, deși e fată nu trebuie subestimată pentru că este deţinătoarea unor cunoştinţe solide de IT pe care ştie să le pună în ecuație ca să obțină ce vrea.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    Inteleg ca “nu toate secțiunile unei fotografii sunt înregistrate în aceeași milisecundă”, dar de ce a iesit asa simetric? Nu vad cum elicea din dreapta sa ajung la forma aia…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.