La a doua aniversare versiunea 6 a lui Google Chrome devine oficială [stabilă]

Chrome logoÎncă de când a devenit suficient de stabil pentru a putea fi folosit zilnic (cam de vreo 18 luni), Google Chrome a devenit browser-ul meu favorit. În perioada asta celelalte browsere au implementat câteva opțiuni interesante dar Chrome face o treabă bună în a le adăuga mai repede decât concurența (iar ritmul dezvoltării nu pare să încetinească).

Google a lansat lansat astăzi Chrome 6 și asta nu ar trebui să mire pe nimeni dintre cei care-l foloseau deja în versiunea beta dar este un semnal important deoarece înseamnă că este suficient de robust încât să poată fi eliberat în „sălbăticia” internetului.

Poate prea puțini dintre voi își amintesc că în urmă cu doi ani Google a surprins pe toată lumea când a anunțat (prin intermediul unei prezentări compusă din benzi desenate) că va produce propriul browser (știau cei din Mountain View de ce-și construiesc un browser iar timpul a dovedit că au avut dreptate). În următoarea zi am văzut primele screenshoturi ale navigatorului și a fost lansată o versiune beta pentru utilizatorii de Windows. Aspectul acestuia nu s-a schimbat prea mult în ultimii doi ani, astăzi arătând aproape la fel cu diferența că este mult, mult mai rapid (chiar și la momentul lansării era deja printre cele mai rapide navigatoare web).

Google Chrome a trecut printr-o sumedenie de evenimente în primii doi ani de viață, câteva dintre acestea fiind detaliate și pe it4fans.ro:

Google spune că Chrome-ul de astăzi este de trei ori mai rapid din punct de vedere al performanței JavaScript decât prima versiune din 2008. Acest câștig în viteză a forțat companiile rivale să lanseze navigatoare mai rapide în beneficiul nostru, al tuturor.

Dar cel mai important lucru pentru mine este că, în ciuda adăugării tuturor acestor noi caracteristici – și extensii – Chrome a rămas la fel de fâșneț ca în prima zi. Îmi amintesc cu nostalgie de zilele anului 2004 când am început să folosesc pentru prima oară Firefox pe post de browser principal și cum mă gândeam cât de rapid și de proaspăt mi se părea că este comparativ cu atrocitatea aia de Internet Explorer. Din păcate, Firefox a devenit tot mai încâlcit odată cu trecerea anilor spre deosebire de Chrome care nu s-a „îngrășat” (și nici nu sper s-o facă vreodată).

După cum am spus deja, Chrome nu dă semne că ar încetini ritmul dezvoltării, navigatorul fiind deja în procesul metamorfozării în versiunea 7. Chromium, proiectul open-source pe care este bazat Chrome a ajuns la versiunea 7 în urmă cu câteva săptămâni iar Chrome „dev build” a devenit 7 de curând. De altfel Google ne-a promis că va încerca să lanseze câte o versiune majoră de Chrome la fiecare 6 săptămâni.

Fără îndoială că sfârșitul lui 2010 se va dovedi a fi deosebit de interesant pentru Chrome, odată cu deschiderea lui Chrome Web Store, lucru care va facilita integrarea aplicațiilor web în browser. Și să nu uităm că până la sfârșitul anului va fi lansat și Chrome OS, un sistem de operare bazat pe Chrome.

Versiunea 7 a lui Google Chrome poate fi descărcată de aici.

La Mulți ani, Chrome.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    pe pc folosesc doar mozilla, iar pe laptop folosesc chrome si mozilla… imi plac amandoua, dar m-am obisnuit cu mozilla fiind un pic mai la indemana cu multe addon-uri.

  2. faze tari spune:

    google avanseaza din ce in ce mai bine …nimic de obiectat

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.