IBM a dezvăluit Z196 – cel mai rapid procesor din lume

ibm_z196_zBXCu ocazia Conferinței Hot Chips 2010 care a avut loc în Palo Alto, IBM a prezentat mai multe detalii despre cel mai rapid procesor care a fost construit vreodată. Acesta va rula la o frecvență de tact de 5,2GHz fiind destinat să echipeze calculatoarele de tip mainframe din seria Z produsă de către IBM.

Având numele de cod z196, procesul conține 1,4 miliarde tranzistori și măsoară 512 milimetri pătrați fiind construit pe tehnologia de 45 nanometri PD SOI. La capitolul memorie cache Z196 conține 64KB cache L1 alocați instrucțiunilor, 128KB memorie cache L1, câte 1,5MB memorie cache L2 per core plus o pereche de co-procesoare special destinate a fi folosite pentru operațiuni criptografice.

ibm_z196_cache_hub

IBM a precizat că va începe livrarea acestui model de procesor în septembrie 201o dar nu cred că-l vei găsi de cumpărat la emag sau pcgarage. Motivul? Prețul unui astfel de procesor este estimat la mai multe sute de mii de dolari dacă nu chiar un milion.

Eu bănuiesc că Z196 este destinat pentru super calculatoarele din universități, centrele de date ale unor companii multinaționale sau instituții guvernamentale (și când spun asta mă gândesc la procesoarele alea destinate operațiunilor criptografice care se pretează a fi folosite de către agențiile de informații/spionaj la descifrarea unor coduri mai serioase).

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    nu ma pricep foarte mult dar 5,2 GHz imi zice totul! :) ) eu am intel 2dual core de 2.0…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.