Oracle dă în judecată Google pentru Android

android-oracle-googleOracle, cea mai mare companie „open-source, a depus o plângere împotriva lui Google în care pretinde că marele G i-a încălcat direct și în mod repetat drepturile de autor în conceperea propriului sistem de operare Android. Mărul discordiei este tehnologia Java, intrată în posesia lui Oracle odată cu achiziționarea companiei Sun Microsystems, tranzacție care a avut loc anul trecut.

Știrea mi se pare interesantă prin prisma faptului că, dacă în celelalte cazuri de procese intentate pentru încălcarea copyright-ului în domeniul IT-ului situația era similară unei lupte dintre David și Goliat (o companie sau entitate anonimă pretindea sume imense de bani unui jucător mare de pe această piață, câștigând de cele mai multe ori doar… o brumă de faimă și aia trecătoare), în acest caz lupta seamănă mai mult cu o înfruntare dintre doi luptători supraponderali de sumo (știu că luptătorii de sumo sunt prin definiție supraponderali dar prin analogie Google și Oracle sunt o idee mai mari decât media companiilor din IT).

Iată și răspunsul lui Google cu privire la această chestiune:

Suntem dezamăgiți că Oracle a ales această cale de a ataca atât Google cât și comunitatea Java open-source cu acest proces care nu are temei legal. Comunitatea Java open-source este mai mare decât o corporație și lucrează zilnic pentru a face din web un loc mai bun. Vom apăra puternic standardele open-source și vom continua să lucrăm pentru a dezvolta platforma Android.

Răspunsul lui Google nu surprinde pe nimeni: orice concesie ar putea costa compania milioane de dolari cheltuiți fie în cadrul unui proces ori prin rezolvarea amiabilă. Apărarea uriașului din Mountain View este lesne de intuit: nu a încălcat niciun copyright deoarece Java este software open source; Google a menționat acest concept de „open source” nu odată, ci de trei ori în comunicatul oficial de mai sus. Sun a donat comunității open source majoritatea codului Java în 2006.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    So Google wins again.

  2. Cali Vita spune:

    Fiecare din aceste doua companii cauta orice motiv pentru a se ataca. Daca e open source atunci nu poti pretinde nimic, cat timp google ofera android tot ca open source, e OK.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.