Ai smartphone cu Android? Vorbește cu el!

Ieri la sucursala sa din San Francisco Google a anunțat introducerea acțiunilor vocale pentru dispozitivele cu Android (doar începând cu versiunea 2.2 – Froyo). Acțiunile vocale sunt deocamdată disponibile numai pentru limba engleză însă Google promite extinderea lor în curând și pentru alte limbi.

În total, în afară de căutarea vocală, există încă 12 acțiuni care pot fi executate folosind vocea. Spre exemplu trimiterea unui mesaj sau apelarea vocală a unei persoane sau a unei companii, programarea alarmelor, accesarea unui site web, introducerea vocală a unei adrese/locații în scopul de a afla cum se poate ajunge acolo, căutarea unei melodii, introducerea de mesaje pe care dorim ca dispozitivul să ni le reamintească în viitor, la momentul dorit.

Cuvintele depistate ca posibil eronate din cadrul unui mesaj introdus pe cale vocală sunt marcate prin afișarea cu culoarea albastră și ele pot fi corectate folosind metodele convenționale de introducere a datelor.

Noua facilitate va deveni în curând disponibilă pe ultimele modele de telefoane – de exemplu noul dispozitiv Motorola Droid 2 va fi deja capabil să recunoască acțiuni vocale. Acțiunile sunt similare cu cele oferite de controlul vocal de pe iPhone-ul lui Apple, însă mult mai elaborate. Mai multe detalii poți vedea în filmulețul următor:

După cum știm, recunoașterea vocală nu este o noutate pentru Google, care folosește deja astfel de tehnologii în generarea subtitrărilor de pe Youtube sau în Google Voice, unde mesajele audio lăsate pe mesageria vocală pot fi citite în format text. Mike LeBeau, inginer software la Google, afirmă că s-a inspirat din Star Trek în munca sa privind acțiunile vocale și că vocea poate fi mai ușor recunoscută când utilizatorul vorbește direct în microfon, așa cum se întâmplă în cazul acțiunilor vocale de pe Android, decât în situația unei voci preînregistrate (cazul transcrierii mesajelor Google Voice) mai ales dacă există și zgomot de fond (cazul generării subtitrărilor din YouTube)

Momentan va trebui să te mulțumești cu engleza – ca să poți folosi acțiuni vocale în limba română o să mai ai un pic de așteptat. :)

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Serginho spune:

    Un pic mai mult de asteptat…

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.