Microsoft ridică vocea: 1 GB online de la Google e un mizilic!

Google a ţinut capetele de afiş săptămâna asta, începând cu problemele semnalate de către posesorii proaspătului Nexus One, ameninţarea cu retragerea Google din China şi terminând cu lansarea spaţiului online de 1GB ataşat serviciului Google Docs» .

Imediat după lansarea GMail, exista posibilitatea de a upload-a fişiere în contul de e-mail de la Google, deşi sistemul le vedea tot ca pe nişte e-mail-uri. Pasionaţii l-au denumit GDrive dar nefiind niciodată confirmat oficial de către Google, nu a funcţionat prea mult timp, spre disperarea aşa zişilor hackeri care-şi păstrează programele favorite de făcut bani negri pe diferite servere. Tot GDrive se numeşte şi serviciul nou lansat, cu menţiunea că acum este oficial şi suportă orice format de fişier, ca imagini foto, clipuri video, arhive, desene CAD, în afară de consacratele deja .doc, .xls, .ppt. Există totuşi o limită de 250 MB/fişier.

De ce ai mai avea nevoie de un USB memory stick când poţi încărca toate fişierele de care ai nevoie în norul Google şi le poţi share-ui şi accesa de oriunde, cu singura condiţie să ai acces la net? Vestea bună e că şi GDrive îşi va aduce astfel contribuţia la scăderea preţului acestor memory stick-uri.

Pe mine m-a surprins reacţia Microsoft la anunţul Google de lansare a serviciului: a început să trimită mesaje la mai mulţi reporteri şi blogeri în care se întreba retoric de ce face Google atâta caz pentru 1GB, când ei (Microsoft) oferă 25GB încă din 2008 prin intermediul lui Windows Live SkyDrive? Mesaje care denotă dacă nu altceva, măcar frustrarea Godzillei din Redmond, cu atât mai mult cu cât cei doi giganţi nu obişnuiesc să se dueleze verbal în public, ci eventual, în spatele cortinei, departe de luminile reflectoarelor.  Şi asta în condiţiile în care Live SkyDrive nu a rupt gura târgului în materie de număr de utilizatori care-l folosesc.

Eu sunt gata să pariez că GDrive-ul lui Google va avea un succes mult mai mare decât SkyDrive-ul lui Microsoft în ciuda diferenţei mari de capacitate disponibilă oferită de cele două servicii.  Şi argumentez astfel:

 • spre deosebire de Google, Microsoft nu se bucură de o imagine prea bună printre utilizatorii calculatoarelor, cu avalanşa de procese anti-monopol pierdute în ultima perioadă» , ori coşmarurile produse de Vista;
 • Google compensează spaţiul limitat prin o suită de aplicaţii online mature, bazate pe cloud computing, care funcţionează foarte bine pentru majoritatea utilizatorilor. Oferta similară de la Microsoft, denumită OfficeLive Web Apps se află încă în etapa copilăriei, fiind destul de săracă la capitolul performanţă;
 • prin adăugarea acelui 1GB (care poate fi oricând mărită în viitor), Google a mai înlăturat o barieră din drumul care duce spre viaţa petrecută în norul computaţional (apropo de acest 1GB, această limitare nu se aplică la documentele care există în formatul nativ Google Docs), mai ales că există chiar opţiunea de a upload-a un întreg director împreună cu tot ce conţine acesta (indiferent de tipul fişierelor);
 • industria IT poate crea aplicaţii software secundare care să acceseze Docs API» pentru a putea exploata mai eficient noul spaţiul de stocare, amintind aici în treacăt de Memeo Connect pentru Google Apps, Syncplicity sau Manymoon.

În concluzie Google stă prost la capitolul spaţiu de stocare oferit dar compensează din plin prin ecosistemul de aplicaţii bazate pe cloud-computing şi facilităţi puse la dispoziţia utilizatorilor gratuit. Dar acest avantaj va dispărea odată cu lansarea lui Microsoft Office 2010, care va permite salvarea documentelor direct pe SkyDrive plus că se va integra fluid cu OfficeLive Web Apps. Din păcate, şi asta este o boală de care se vindecă greu Microsoft, încă se ancorează prea mult de PC-ul pe care-l ţinem sub birou.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Aplicaţii gratuite care le poţi folosi doar cu un navigator web (Internet Explore, Firefox, Chrome, Opera, Safari) pentru procesare text, calcul tabelar, prezentări. Adică răspunsul lui Google la Word-ul, Excel-ul şi PowerPoint-ul lui Microsoft, cu diferenţa majoră că permite utilizatorilor să şi colaboreze online la crearea şi editarea documentelor. Pentru detalii privind aplicaţiile online, vezi articolul meu scris pe tema cloud computing.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
cel legat de player-ul Windows Media Player, războiul browser-elor, legăturile dubioase cu Intel, conflictele juridice pierdute în instanţă cu Apple, Novel, Linux etc. Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5
API vine de la application programming interface şi reprezintă o interfaţă implementată de un program software pentru a facilita interacţiunea cu alt program software, spre deosebire de interfaţa cu utilizatorul care facilitează interacţiunea dintre oameni şi calculatoare. API este implementată de către aplicaţii, biblioteci sau sisteme de operare, pentru a determina vocabularul şi standardul apelurilor pe care programatorul trebuie să le dezvolte pentru a folosi serviciile oferite de către program. Poate include specificaţii pentru rutine, structuri de date sau protocoale folosite pentru a realiza dialogul între consumator şi implementator-ul API.Powered by Hackadelic Sliding Notes 1.6.5

Publicat în: AnalizeNoutăţiTrenduri

Etichete:

Despre autor: A avut o copilărie nefericită, lucru care se pare că l-a marcat pe viață. E cel mai în vârstă din echipa IT4Fans și, după cum îi sugerează şi ID-ul, cârcotește (pertinent, sper) pe marginea problemelor sâcâitoare din zona IT-ului. Nu poți purta cu el nicio discuție fără să-ți verse în cap toate frustrările lui, dar cu toate astea e un fârtate de nădejde și nu te lasă la greu.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

 1. Dan spune:

  Foarte tare articolul. Totusi, e deja sau nu lansat GDrive ? Si daca da, un link ?

  • Bursucul spune:

   Da, este deja lansat. Ai acces la el din interfaţa Google Documents (fă click pe textul New! Share a folder” scris cu font roşu, din partea dreaptă sus şi vei afla mai multe). Este posibil ca întreaga interfaţă Google Documents să fie modificată substanţial în săptămânile ce urmează, tocmai pentru a uşura utilizarea GDrive (asta în lumina lansării iminente a lui Microsoft Office 2010, care va fi foarte prietenos cu alternativa lor în materie de spaţiu de stocare online, Windows Live SkyDrive).

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.