HDD-ul hibrid Seagate Momentus XT este (în anumite situații) sprinten

Seagate Momentus XT

La începutul acestui an Seagate ne-a promis că va revoluționa industria HDD-urile de 2,5 inchi dar nu prin lansarea unui SSD (după cum au fost tentați unii să creadă) ci prin dezvoltarea unui nou tip de hard disk care, pe lângă tradiționalele platane, conține și puțină memorie Flash (4GB SLC NAND mai exact) în stare pură pentru a permite viteze mai mari de operare în anumite scenarii.

Ideea HDD-urilor hibride nu este nouă dar Momentus XT este unul dintre primele modele care au reușit să evadeze din laboratoarele companiilor producătoare ajungând pe mâna consumatorilor finali (adică a noastră). Cel mai interesant aspect al acestui HDD este prețul – în jurul a 130 de dolari versiunea de 500GB – sumă ce reprezintă doar cu jumătate mai mult față de prețul unui Seagate Momentus 7200.4 convențional. Deși diferența de preț nu este infimă, costul de achiziție al unui Momentus XT este mult mai mic decât cel al unui SSD integral cu jumătate din capacitate.

Cred că se impun a fi amintite câteva precizări cu privire la scenariile în care aceste HDD-uri hibride oferă un plus de performanță. Cei 500GB care pot fi găzduiți de către Momentus XT sunt împărțiți astfel: 496GB pe platanele mecanice ce se rotesc cu 7200rpm (la fel ca și în cazul HDD-urilor convenționale) și 4GB pe memoria Flash încorporată.  Luând în calcul o astfel de arhitectură, HDD-ul hibrid trebuie să fie foarte selectiv cu fișierele pe care le stochează pe memoria NAND (care este evident mai rapidă). Cum alege XT-ul fișierele ce urmează a fi salvate pe memoria flash? Simplu: urmărește activitatea normală a utilizatorului în timpul unei sesiuni și selectează fișierele care sunt accesate cel mai des. Asta înseamnă că HDD-ul trebuie să treacă prin mai multe cicluri de pornire/oprire (în care „învață” programele pe care utilizatorul le folosește intens) până când ajunge să ofere maximul de performanță.

O ultimă precizare care mai trebuie făcută aici este aceea că activitatea de selectare a fișierelor care sunt accesate mai des este realizată în mod independent, transparent față de sistemul de operare, ceea ce înseamnă că Momentus XT va funcționa identic (cel puțin în teorie) indiferent de placa de bază la care este conectat și de sistemul de operare folosit (lucru bun de altfel, nemaifiind nevoie de așteptarea frustrantă a apariției unor protocoale suplimentare ori de consultarea unor liste de compatibilități între plăcile de bază sau sistemele de operare și HDD-uri).

Având în vedere cele expuse în paragrafele anterioare, este lesne de înțeles că încă nu a fost pus la punct un test benchmark capabil să măsoare precis această performanță. Cu toate acestea, un angajat de la Seagate a făcut un test comparativ între un Momentus XT de 500GB, un SSD WDC SiliconEdge Blue – 256GB MLC NAND și două HDD-uri tradiționale un Western Digital de 320GB cu 32MB Cache la 10.000rpm și un Hitachi de 500GB cu 16MB Cache la doar 7200rpm). XT-ul s-a clasat pe locul II după SSD, deși unii sunt de părere că nu este corect să fie comparat cel mai rapid HDD mecanic cu unul dintre cele mai lente SSD-uri:

Nefiind mulțumiți de rezultatele benchmark-urilor tradiționale (de exemplu la transferarea unor fișiere de 30GB nu este nici o diferență de viteză între XT și un HDD convențional) și bănuind că mai există potențial de exploatat, băieții de la Engadget au pus la treabă un Seagate Momentus XT în propriul lor calculator timp de două săptămâni pentru a-i evalua performanțele într-un scenariu de utilizare întâlnit în viața de zi cu zi.

Iată în ce a constat evaluarea făcută de către cei de la Engadget:

  • au înlocuit HDD-ul convențional (care avea tot 500GB și 7200rpm), clonându-i conținutul pe Momentus XT:
  • în timpul primei secvențe de bootare au măsurat o scădere a timpului de încărcare cu 1-2 secunde (până la momentul apariției unui desktop funcțional);
  • apoi au pornit succesiv navigatorul web Firefox, Photoshop CS5 (ultima versiune a celebrului program de editare a fotografiilor recunoscut și pentru faptul că nu prea arată milă față de resursele hardware ale calculatorului), Skitch, TweetDeck și iTunes, observând din nou o îmbunătățire cu 1-2 secunde a timpilor de încărcare;
  • după ce au folosit folosit o vreme aplicațiile amintite mai sus, au oprit calculatorul și l-au repornit repetând pornirea acelorași programe – toată această procedură au repetat-o de 3 ori, cu fiecare repornire, timpii de încărcare fiind tot mai buni;
  • după ce i-au oferit XT-ului o amplă oportunitate de a se obișnui cu programele cele mai des uzitate, au măsurat timpi totali de încărcare cu 6-8 secunde mai buni față de cei obținuți cu HDD-ul convențional.

Acest rezultat îl recomandă pe Seagate Momentus XT (în special versiunea de 500GB) oricui interesat să obțină un plus de performanță în utilizarea obișnuită a calculatorului: deschiderea clientului de e-mail sau a editorului de texte, sortarea imaginilor cu Adobe Lightroom sau comutarea rapidă între cele 10 aplicații care sunt deschise simultan etc. – lucruri pe care le fac majoritatea utilizatorilor între 8 și 17. Dar dacă ai așteptări mai mari ar fi bine să economisești bani pentru un SSD pur la 256GB deoarece un Seagate Momentus XT cu siguranță nu-ți va crea impresia că laptop-ul tău echipat cu procesor Core 2 Duo a primit un Core i7 (deși se va mișca sesizabil mai bine).

Un ultim detaliu este acela că dimensiunile exterioare ale XT-ului sunt cele standard (în special grosimea, care este de 9mm) spre deosebire de cel mai spațios HDD din seria celor de 2,5 inchi, respectiv Samsung SpinPoint MT2 care are capacitatea de 1TB și o grosime de 12,5mm.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: AnalizeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Deși pare uneori cam supărat pe viață, de obicei se abține de la critici gratuite, preferând să publice cu preponderenţă analize obiective ale diverselor trenduri din IT. Cu toate că este o fire destul de agitată, totuși nu prea deschide gura decât când știe exact ce vorbește. După cum se poate vedea și din gravatarul lui, nu mai are toate țiglele pe casă... Umblă vorba prin sat că Şopârloiul şi TransMix ar fi una şi aceeaşi persoană.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

    • Şopârloiul spune:

      130 dolari SUA (aproximativ 423 lei), după cum scrie și la începutul articolului, cu mențiunea că acesta este prețul valabil în America. Încă nu am reușit să-l găsesc de vânzare în România deși am dubii că prețul va fi la fel de mic atunci când va fi disponibil și la noi.

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.