Google renunță la Wave

Google Wave logo

Google Wave Logo

Google Wave, un produs căruia unii îi prevedeau un viitor luminos (testarea acestuia se făcea doar pe baza unei invitații care a ajuns la un moment dat să coste 70 de dolari pe Ebay) nu va mai exista.

Într-o postare făcută pe propriul blog, Google afirmă că „nu plănuiește să continue dezvoltarea lui Wave ca o platformă de sine stătătoare” deși codul acestuia va rămâne în continuare open source.

Anunțul nu este o surpriză foarte mare, pentru că adoptarea acestui produs Google de către marea masă a utilizatorilor nu a părut niciodată o realitate – chiar și după ce a renunțat la sistemul bazat pe invitații – deoarece lumea nu a reușit să-i găsească o întrebuințare utilă (deși noi am identificat câteva).

Poate cel mai interesant lucru despre Wave este creșterea și decăderea spectaculoasă a acestuia. Deși a fost cel mai mediatizat produs al anului 2009 după doar câteva luni de la lansare nimeni nu mai vorbea despre el. Este posibil ca șansele lui Wave de reușită să fi fost mai mari dacă ar fi fost integrat în Gmail (notificările de bază nici măcar nu au făcut parte din produsul lansat, fiind introduse mai târziu), cu toate că Google nu a avut prea mare succes cu Buzz (care a fost integrat din prima în Gmail).

Google Wave va mai fi disponibil până la sfârșitul lui 2010, nefiind făcute nici un fel de promisiuni pentru 2011 (cei care aveți informații importante în Wave ar fi bine să le salvați în alt format până la sfârșitul anului). Mă miră că Google nu a hotărât să păstreze acest produs online (chiar dacă ar fi renunțat la dezvoltarea lui), măcar pentru cei care știu să-l folosească și îl găsesc util (poate o petiție online în acest sens va rezolva și problema asta). La urma-urmei, mai există câteva produse care nu au rupt gura târgului și încă sunt menținute active, Orkut fiind primul exemplu care-mi vine în minte.

În orice caz, Wave reprezintă o altă dezamăgire pe lunga listă de încercări a lui Google de a se impune în domeniul social online, o zonă în care se zvonește că firma din Mountain View lucrează la o abordare inedită în speranța că va găsi finalmente un răspuns la amenințarea reprezentată de Facebook.

RIP Wave, ne vei lipsi.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii

Comentează | URL trackback

  1. Cali Vita spune:

    Eu nu am inteles de ce trebuia sa ai cont wave doa daca aveai invitatie, solutia asta mi sa parut cauza insuccesului proiectului, eu de exemplu nu am putut sa vad daca e ceva sau nu de capul lui


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Costel Pîşlac, IT4Fans România. IT4Fans România said: Google renunță la Wave @ http://ur.ly/iPvu [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.