Google a lansat un mecanism anti-piraterie pentru Android

Android policemanUnul dintre motivele pentru care nu chiar toți dezvoltatorii de aplicații pentru sistemele de operare destinate gadget-urilor mobile s-au îngrămădit să producă aplicații pentru platforma Android este acela că acestea sunt mult prea ușor de piratat. Nici măcar nu mai trebuie să le descarci de pe alte site-uri dubioase: cumperi aplicația, o copiezi pe un card SD și apoi îți ceri banii înapoi pe motiv că nu-ți place (și continui să folosești copia de pe cardul SD). Atât – deși nu-ți recomand să faci asta.

Google vorbește de ceva vreme despre un sistem nou și mai securizat destinat protejării aplicațiilor de pirați și de cei care cer în mod fraudulos resituirea banilor. De curând acest sistem a devenit funcțional și este destul de fluent cu o singură precizare: necesită ca fiecare aplicație să fie ușor modificată, așa că aplicațiile care sunt deja în Android Market nu vor fi protejate până când dezvoltatorii acestora nu le vor actualiza.

Dezvoltatorii includ în propriile aplicații un set de coduri furnizate de Google și apoi folosesc aceste coduri pentru a trimite un mesaj către Android Market prin care este solicitată starea licenței utilizatorului. Android Market verifică în propria bază de date dacă respectivul utilizator a cumpărat aplicația și îi răspunde aplicației cu un mesaj care conține toate detaliile.

Android license system

Implementarea întregului sistem este gratuită și va funcționa corect pe orice dispozitiv care rulează Android Market 1.5 sau mai nou (cam pe toate versiunile existente).

Ideea autentificării bazate pe server este departe de a fi una nouă și, ca orice altă metodă anti-piraterie tinde să fie surmontabilă dacă hackerii își îndreaptă atenția suficient de mult asupra ei. Acestea fiind spuse, este totuși mult mai bine să existe o protecție anti-piratare decât jungla de până acum (mai ales din punctul de vedere al producătorilor de aplicații).

Dacă vrei să scrii o aplicație (sau chiar mai multe) poți citi mai multe detalii despre acest sistem pe Android Dev Blog iar în cazul în care ai deja o aplicație în Android Market și vrei să o licențiezi atunci îți recomand să începi de aici.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.