IBM a realizat cea mai complexă hartă a creierului de până acum

IBM brain map

Într-un studiu publicat recent, cercetătorii de la IBM au confirmat înregistrarea unor progrese însemnate în efortul internațional de descirare a arhitecturii creierului, reușind cartografierea unui număr de trei ori mai mare de conexiuni decât oricare alt studiu precedent. La ce ne folosesc astfel de hărți ale creierului uman? La dezvoltarea tehnologiei computaționale cognitive (construirea unor calculatoare care procesează informațiile în aceeași modalitate cum o facem și noi, oamenii).

Mai precis, studiul a urmărit conexiunile de lungă distanță din creierul unei maimuțe macac, acele „autostrăzi interstatale” care transmit informații între zonele îndepărtate ale creierului. Unul dintre cercetători afirmă că:

Putem acum obține o mai bună cunoaștere a modului în care informația călătorește și este procesată în interiorul creieruliu… acest lucru fiind o piatră de hotar atât pentru cercetarea fundamentală și aplicată în neuroștiință cât și pentru domeniul computerelor cognitive.

Harta celor de la IBM prezintă 6.602 conexiuni de lungă distanță între 383 regiuni diferite ale creierului, permițând cercetătorilor să înțeleagă mai bine ca oricând cum și unde trimite creierul informațiile.

Astfel de informații le vor fi de folos oamenilor de știință pentru a crește acuratețea analizelor teoretice – de tipul celor care optimizează motoarele de căutare sau rețelele sociale – ceea ce va fi esențial în dezvoltarea unor procesoare care să poată rivaliza cu imensa putere computațională a creierului și în navigarea arhitecturii sale complexe.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.