YouTube interzis în Rusia din cauza unui clip rasist

russia-youtubeO instanță din Komsomolsk-on-Amur, Rusia, i-a ordonat unui furnizor de internet (ISP – Internet Service Provider) să blocheze accesul clienților săi la YouTube pentru că acesta găzduiește clipul „Rusia pentru ruși” – considerat a fi unul extremist. De asemenea, decizia instanței se aplică și pentru site-urile  Internet Archive și alte trei biblioteci online, Lib.rus.es, Thelib.ru și Zhurnal.ru, toate acestea făcându-se vinovate de găzduirea unor texte scrise de Adolf Hitler.

Prin această hotărâre judecătorească, autoritățile rusești se înscriu pe lunga listă a guvernelor care au blocat la un anumit moment accesul la YouTube, printre acestea numărându-se China, Brazilia, Indonezia, Iran, Maroc, Pakistan, Tunisia, Turcia, Arabia Saudită, Siria, Tailanda și Emiratele Arabe Unite. Conținut YouTube a fost de asemenea cenzurat în SUA și Anglia.

Aceste restricții sunt instituite de obicei datorită unor clipuri care devin populare și conțin mesaje sau scene (începând cu brutalități ale poliției asupra unor manifestanți și terminând cu scandaluri sexuale sau imorale în care sunt implicați liderii politici locali) pe care guvernele nu doresc ca proprii cetățeni să le vadă.

Totuși, decizia instanței ruse are mai mult la bază dorința Rusiei de a ține mass-media autohtonă departe de influența nocivă a discursurilor ultranaționaliste, rasiste și xenofobe. Sloganul „Rusia pentru ruși” (titlul clipului care este mărul discordiei în acest caz) face referire la ura unor ultranaționaliști împotriva societății multi-etnice care există în Rusia astăzi.

Lăsând bunele intenții deoparte (care pavează drumul înspre iad), această hotărâre judecătorească este un precedent pentru ceea ce guvernele vestice definesc ca fiind o restricție a dreptului la liberă exprimare.

Proprietarul lui Rosnet (ISP-ul afectat de decizie) este Aleksandr Ermakov. El a declarat astăzi într-o conferință de presă că autoritățile rusești au aruncat bebelușul împreună cu apa:

Toată omenirea folosește acest website. Furnizorii de categoria noastră nu încalcă legea rusă dar totuși suntem obligați să blocăm accesul la acest website, astfel încât clienții noștri nu se mai pot autentifica sau urmări conținut video. Este absurd! În conformitate cu această logică, ar trebui să demolăm clădirile care au pictate zvastica pe ziduri. Sau dacă oamenii ar vorbi despre bombe la telefon, ar trebui să interzicem telefonia în Rusia.

Un reporter Google a declarat pentru ziarul „Moscow Times” că:

Limitarea accesului clienților Rosnet la întregul site YouTube.com și nu la un clip în special, încalcă dreptul la libertatea informației, garantat de articolul 29 din Constituția Rusiei.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: eCrimeNoutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.