Tab Candy – soluția Firefox pentru multe, multe taburi deschise

Trăim într-o lume în care informația ne inundă și lucrăm cu din ce în ce mai multe aplicații web, tot mai multe dintre datele noastre nemaifiind stocate local ci undeva afară, în norul computațional. Ca urmare avem tot mai multe taburi deschise în browser. Browserele știu de taburi multiple de prin anul 2000 încoace (Microsoft intrând ultimul în rândul lumii mult mai târziu, în 2006, prin Internet Explorer 7). Problema e că modelul de taburi adoptat cu ani în urmă nu este suficient de scalabil și devine ineficient în contextul în care deschidem taburi cu nemiluita (câteva zeci), deci s-ar impune o organizare a lor într-un fel care să le facă mai ușor de regăsit.

Dacă ești prieten cu vulpița de foc (adică te dai pe net cu Firefox), o să ciulești urechile la vestea pe care ne-o dă Aza Raskin de la Mozilla cu privire la noua facilitate numită Tab Candy care va fi inclusă în Firefox 4 și care momentan este în faza de testare.

Noua facilitate funcționează în felul următor

  • prin apăsarea unui mic buton aflat în dreapta taburilor (sau a combinației de taste Ctrl-Space) vei activa modul Tab Candy în care ai o privire de ansamblu, ca din avion, asupra taburilor deschise;
  • în Tab Candy ai posibilitatea să organizezi taburile în grupuri (grupurile apar sub formă de dreptunghiuri în interiorul cărora se pot vedea taburile corespunzătoare); un tab se poate repoziționa în cadrul grupului sau se poate muta într-un alt grup (cu drag&drop)
  • când vei deschide un tab vei vedea apoi în bara de taburi doar taburile deschise care fac parte din grupul căruia îi aparține acel tab.
  • dreptunghiurile ce reprezintă grupurile de taburi se pot repoziționa și redimensiona cu mouse-ul după dorință – astfel grupurile importante se pot face mai mari, astfel încât conținutul taburilor din acestea să fie suficient de mare încât să se poată vedea cu ochiul liber, iar grupurile neimportante se pot face minuscule și muta într-un colț;

Legat de managementul taburilor mai sunt așteptate pe viitor în Firefox facilități ca asignare automată a taburilor la grupuri, customizarea grupurilor de taburi, căutare universală în taburi, suport pentru profile multiple etc.

Tab Candy nu este un add-on ci va face parte chiar din Firefox 4. Momentan, ca să-ți faci o idee despre ce e vorba, poți testa facilitatea Tab Candy instalând o versiune beta a lui Firefox 4 care are respectiva facilitate activată și care se poate descărca de aici.

Există și add-on-uri cu facilități de tab management dar niciunul din ele nu aduce o funcționalitate atât de utilă ca și Tab Candy.

Urmărește clipul de mai jos:

Câteva screenshot-uri:

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.

RSSComentarii (0)

URL trackback

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.