Ce va ști și nu va ști Chrome 6

Chrome logo

Ești frustrat că nu poți să previzualizezi ce urmează să tipărești din Google Chrome? Și eu. Dar va trebui să mai așteptăm, deoarece „print preview” este una dintre opțiunile care nu vor fi prezente în versiunea cu numărul 6 a browser-ului produs de compania cu sediul în Mountain View.

În dezvoltarea unui produs software vine un moment în care programatorii trebuie să se concentreze mai mult pe finisarea acestuia decât pe adăugarea de noi facilități sau tehnologii. Acest moment se numește „code freeze” și tocmai s-a întâmplat pentru Chrome 6.

Google crede în reușita unui navigator care este dezvoltat în permanență  iar judecând după incursiunile constante pe care Chrome le face în cotele de piață deținute de Internet Explorer-ul lui Microsoft și Firefox celor de la Mozilla precum și depășirea rapidă a lui Opera și Safari, este greu de contrazis abordarea asta. În iunie 2010, Chrome a ajuns la un procent de 7,2% la nivel internațional de la un procent de 7.0 obținut în luna mai.

Suportul extins pentru tipărire a fost dintotdeauna unul dintre punctele slabe ale lui Chrome comparativ cu alte browsere care sunt pe piață de mai mult timp dar Google lucrează la acest aspect deși au mai fost și scăpări: o modificare anterioară a făcut să dispară facilitatea de a tipări doar o porțiune selectată de text. Pentru versiunea Windows a lui Chrome 6, tipărirea unei porțiuni de text selectată va fi rezolvată, utilizatorii de Linux și Mac trebuind să mai aștepte.

Previzualizarea tipăririi, o facilitate îndelung solicitată de către utilizatori, se apropie, cu toate că nu în Chrome 6. Cel mai probabil în Chrome 7.

Ce va ști Chrome 6?

Chrome 6 nu va fi doar un Chrome 5 cosmetizat ci va aduce câteva îmbunătățiri și caracteristici noi, astfel:

  • sincronizarea extensiilor – extensiile instalate pe un calculator vor fi aceleași pe oricare alt calculator folosit de aceeași persoană;
  • o rezolvarea a unui bug care va mări viteza de randare a unor fișiere grafice cu extensia .svg (Scalable Vector Graphics – un format grafic mai vechi care trăiește o a doua tinerețe în contextul eforturilor curente de îmbunătățire a standardelor Web);
  • un buton de meniu consolidat care va combina cele două butoane distincte de meniu general a lui Chrome și meniu pagină curentă într-unul singur;
  • sincronizarea istoricului paginilor web vizitate în mai multe browser-e, astfel încât paginile vizitate odată să poată fi cu ușurință revizitate (atenție la sesiunile porno – recomand a fi efectuate în modul „incognito” pentru a nu rămâne urme în istoric);
  • redimensionarea imaginilor mari va putea fi reeșantionată într-un proces separat care va rula în background pentru a putea profita de avantajele oferite de procesoarele multi-core contemporane și a crește viteza de randare a paginilor în care sunt redimensionate imagini.

Ce nu va ști Chrome 6?

De asemenea, pe lista cu dorințe pentru Chrome 6 a multora se află și abilitatea de pune tab-urile în lateralul browser-ului decât în partea superioară unde sunt situate în prezent. Acest stil al interfeței dedică mai mult spațiu vertical al ecranului afișării conținutului paginilor web folosind mai bine spațiul orizontal abundent la ecranele de tipul „wide-screen” (format 16:9). Dar tab-urile laterale au fost împinse înspre Chrome 7 deși facilitatea se află în stadiul de dezvoltare și poate fi activată prin intermediul unor opțiuni activate din linia de comandă.

Următoarea facilitate la care s-a renunțat pentru Chrome 6 este suportul de redare în full-screen de video în HTML5, o opțiune populară pentru crearea unei experiențe de imersiune atunci când este vizualizat conținut video.

Unul dintre cele mai ambițioase eforturi pentru a transforma Web-ul într-o fundație puternică pentru aplicații este proiectul Native Client care permite web-aplicațiilor să ruleze mai rapid și mai sigur pe hardware-ul calculatorului local. Caracteristica principală a lui Native Client, prescurtat „NaCi”, este un proces denumit „sandboxing” care restricționează rularea programelor doar într-o zonă special rezervată din memorie.

O ultimă caracteristică amânată este rezolvarea unei potențiale probleme de securitate care mută un proces denumit „auto proxy configuration” într-un proces computațional separat.

Nu trebuie să vă pară prea rău pentru opțiunile care nu vor fi prezente în Chrome 6, deoarece Google ne-a obișnuit să lanseze câte o versiune nouă pe trimestru, astfel că așteptarea până la nașterea lui Chrome 7 nu va fi prea lungă.

Share on Facebook
Share on LinkedIn

Publicat în: Noutăţi

Etichete:

Despre autor: Pentru că de felul lui se plictisește repede, este mereu dependent de noutăţi, motiv pentru care consumă agregatoarele de ştiri, RSS-uri sau blogurile cu noutăţi şi bârfe ca pe sticksuri. Vrei să afli ce produs va lansa Apple peste 2 ani sau când va reuşi Microsoft să facă un sistem de operare ca lumea? Porumbelul e omul tău. Joacă rolul poştaşului și răspândacului, ocupându-se de propagarea noutăţilor importante din IT.


Pingbacks

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by Ionutzâ„¢, IT4Fans România. IT4Fans România said: Ce va ști și nu va ști Chrome 6 @ http://ur.ly/iimL [...]

Comentează
Dacă vrei să apară o poză la comentariul tău, fă-ți rost de un Gravatar.